Rozdělení zahraničních a krajových kuchyní

 V dnešní kosmopolitní době, kdy se jednotlivé národnosti silně prolínají a tedy i navzájem ovlivňují gastronomii se již nevyhraňuje přísně národní gastronomie, ale čím dále častěji absorbuje nové trendy, chutě a vůně, přesto si každá země udržuje své“ zdravé jádro“ a na některé pokrmy nedá dopustit až s posvátnou úctou.  V dnešní gastronomii můžeme v zásadě rozdělit svět na kuchyni Evropskou a Asijskou.  Naše tradiční česká kuchyně se bude řadit do kuchyní evropského typu a objevují se v ní prvky společné pro většinu slovanských národů. I tak malá země jakou jsme má mnoho regionálních kuchyní: např. slezská, valašská, moravská - co nám tedy určuje rozdíly v měřítku světovém i regionálním?

Jsou to: 1)  zeměpisné podmínky

              2)  staré kultury

              3)  rozvoj hospodářství

              4)  národní zvyklosti

              5)  náboženství

Evropa Rusko
Itálie
Španělsko
Balkán
Řecko
Anglie
Francie
 

Asie

Čína
Japonsko

 

krajové speciality