Rozdělení zahraničních a krajových kuchyní
V dnešní kosmopolitní době, kdy se jednotlivé národnosti silně prolínají a tedy i navzájem ovlivňují gastronomii se již nevyhraňuje přísně národní gastronomie, ale čím dále častěji absorbuje nové trendy, chutě a vůně, přesto si každá země udržuje své“ zdravé jádro“ a na některé pokrmy nedá dopustit až s posvátnou úctou. V dnešní gastronomii můžeme v zásadě rozdělit svět na kuchyni Evropskou a Asijskou. Naše tradiční česká kuchyně se bude řadit do kuchyní evropského typu a objevují se v ní prvky společné pro většinu slovanských národů. I tak malá země jakou jsme má mnoho regionálních kuchyní: např. slezská, valašská, moravská - co nám tedy určuje rozdíly v měřítku světovém i regionálním?
Jsou to: 1) zeměpisné podmínky
2) staré kultury
3) rozvoj hospodářství
4) národní zvyklosti
5) náboženství
Evropa |
Rusko Itálie Španělsko Balkán Řecko Anglie Francie |
![]() |
Asie |
||
krajové speciality |
![]() |