- jedna z kuchyní výrazně ovlivňující světovou gastronomii
- světoznámé jsou hlavně pizza, těstoviny („pasta“), z nápojů hlavně víno
- výborné jsou také italské sýry
- pro italskou kuchyni je typické, že při úpravě masa hojně používá aromatických bylinek (bazalka, šalvěj atd.)
- rovněž zelenina v různé úpravě a řada chutně upravených čerstvých salátů jsou samozřejmostí italského jídelníčku
- velké přízni se těší rybí speciality, celé italské pobřeží lemují četné, takřka do moře zasazené malé restaurace – tratorie – specializující se na ryby a plody moře
- světoznámé jsou také olivy, olivový olej a balzámový ocet
- těstoviny i speciální italskou rýži na rizoto Italové vaří al dente (na zub)
Nudlové těsto, krůtí prsa, telecí mozeček, kuřecí játra, proschuto šunka, máslo, špenát, parmezán, muškátový oříšek, žloutky.
30 dkg Lučiny (pravé tiramisu je ze sýru Mascarpone), 120 ml šlehačky, 1 ks ztužovač šlehačky, 3 ks žloutky, 3 ks bílky, 1 ks cukr vanilkový, cukr krystalový dle chuti, 1 - 1 1/2 balíčku piškotů, 2 dcl silné černé kávy, mandlový likér Amaretto
Žloutky, cukr vanilkový a krystalový a Lučinu dohladka utřeme.
Ušleháme šlehačku se ztužovačem.
Vše smícháme a nakonec přidáme sníh z bílků.
Do nádoby pokládáme vrstvu piškotů, které lehce zakapeme kávou.
Poté je hojně polejeme likérem a zatřeme krémem.
Opakujeme 2-3x, tak, aby horní vrstva byla krémová.
Tiramisu posypeme čokoládovou rýží nebo kakaem a necháme několik hodin ztuhnout v lednici.