Italská kuchyně

 

-         jedna z kuchyní výrazně ovlivňující světovou gastronomii

-         světoznámé jsou hlavně pizza, těstoviny („pasta“), z nápojů hlavně víno

-         výborné jsou také italské sýry

-         pro italskou kuchyni je typické, že při úpravě masa hojně používá aromatických bylinek (bazalka, šalvěj atd.)

-         rovněž zelenina v různé úpravě a řada chutně upravených čerstvých salátů jsou samozřejmostí italského jídelníčku

-         velké přízni se těší rybí speciality, celé italské pobřeží lemují četné, takřka do moře zasazené malé restaurace – tratorie – specializující se na ryby a plody moře

-         světoznámé jsou také olivy, olivový olej a balzámový ocet

-         těstoviny i speciální italskou rýži na rizoto Italové vaří al dente (na zub)

 

Janovské taštičky

Nudlové těsto, krůtí prsa, telecí mozeček, kuřecí játra, proschuto šunka, máslo, špenát, parmezán, muškátový oříšek, žloutky.

 

Špagety s treskou

Špagety, treska, olej, cibule, máslo, sůl  pepř, muškátový oříšek, rajčata, suché bílé víno

 

Tiramisu

30 dkg Lučiny (pravé tiramisu je ze sýru Mascarpone), 120 ml šlehačky, 1 ks ztužovač šlehačky, 3 ks žloutky, 3 ks bílky, 1 ks cukr vanilkový, cukr krystalový dle chuti, 1 - 1 1/2  balíčku piškotů, 2 dcl silné černé kávy, mandlový likér Amaretto

 

Žloutky, cukr  vanilkový a krystalový a Lučinu dohladka utřeme.

Ušleháme šlehačku se ztužovačem.

Vše smícháme a nakonec přidáme sníh z bílků.

Do nádoby pokládáme vrstvu piškotů, které lehce zakapeme kávou.

Poté je hojně polejeme likérem a zatřeme krémem.

Opakujeme 2-3x, tak, aby horní vrstva byla krémová.

Tiramisu posypeme čokoládovou rýží nebo kakaem a necháme několik hodin ztuhnout v lednici.