Francouzská kuchyně
Francie má ideální polohu, ale i přírodní podmínky. Na jihu je omýváno Středozemním mořem, na západě Atlantským oceánem. Úrodné nížiny se rozkládají jak na jihu, tak na západě, v předhůří Alp a Pyrenejí, ale také na severu jsou výborné podménky pro chov dobytka.
- francouzská kuchyně je považována za jednu z nejlepších kuchyní a za zemi, kde gastronomie je považována za umění a velice vážená
- u nás se mluví o složení jídelního lístku, Francouzi mluví o kompozici, do které jsou s citem vybírány suroviny
- Francouz lpí na tradiční bohaté večeři. Ta se skládá z předkrmu, polévky, hlavního chodu (mohou být i dva), zákusku a dezertu po dezertu. Zákusek se však francouzsky řekne „desert“, proto si pod českým překladem tohoto slova nesmíme představit náš moučník, ale jedná se většinou o ovoce, sorbety, mousy, …. Dezert po dezertu nazývají Francouzi sýry. Na stole by měly být minimálně 4 druhy – měkký, plísňový, tvrdý a čerstvý
- Pro Francii je rovněž charakteristický chléb tvaru hole z pšeničné mouky s velmi křupavou kůrkou. Je připravován v malých pekárnách po celý den a pokládá se za nejlepší na celém světě.
- Z nápojů je zde v prvé řadě víno. Ročně se ho vyrobí přes 7 miliard litrů a spotřeba na osobu (včetně kojenců) je asi 136 litrů za rok.
Bouillabaisse
Humr, langusta, více druhů ryb, krabi, cibule, česnek, rajčata, tymián, fenykl, petrželová nať, sůl, pepř celý, bobkový list, kousek pomerančové kůry, olivový olej
Kohout na víně
Kohout, slanina, cibulky, žampióny, sůl, mletý pepř, tymián, bobkový list, 1 litr červeného Burgundského vína, česnek, olej, máslo, koňak
Palačinky plněné Camembertem
Malé palačinky, Camembert, mléko, máslo, hladká mouka, rajčatový protlak, olej, cibule, Ementál, pepř
Plněné palačinky do zapékací misky, přelít rajčatovou omáčkou, posypat sýrem a zapéct
Palačinky (crépes) plněné mandlovým krémem: Hladká mouka, vejce, mléko, olej, sůl, práškový cukr, polohrubá mouka, roztopené máslo, oloupané mandle, vanilka