Balkánská kuchyně
Balkánský poloostrov se rozkládá na jihovýchodě Evropy a jsou na něm tyto státy: Řecko, Albánie, státy bývalé Jugoslávie, Rumunsko, Bulharsko a část Turecka. Tyto státy s výjimkou Řecka mají poměrně podobný charakter pokrmů, svým charakterem se jim blíží i kuchyně Maďarská.
- velká obliba zeleniny, hlavně rajčat a papriky
- velká spotřeba ryb a skopového masa
- jako dochucovací prostředky jsou oblíbené cibule a česnek
- z nápojů jsou to hlavně vína a pálenka rakija
- velké množství pokrmů z mletých mas, rizota a ražničí
- tepelné úpravy – vaření, smažení, pečení, grilování
- ovčí sýr
Pilaf (bývalá Jugoslávie)
3/4 kg jehněčího, 1/4 kg rýže, sádlo, mrkev, cibule, sůl, pepř, vývar, houby
Džuveč (Bulharsko)
Prorostené beraní maso, olej, cibule, baklažán, kapusta, paprika, brambory, zelené fazolky, rajčata, kyselá smetana, vejce, sůl, červená paprika
Musaka (Bulharsko)
Vrstvy masa prokládané brambory a zapečené v troubě