Balkánská  kuchyně

 

Balkánský poloostrov se rozkládá na jihovýchodě Evropy a jsou na něm tyto státy: Řecko, Albánie, státy bývalé Jugoslávie, Rumunsko, Bulharsko a část Turecka. Tyto státy s výjimkou Řecka mají poměrně podobný charakter pokrmů, svým charakterem se jim blíží i kuchyně Maďarská.

-         velká obliba zeleniny, hlavně rajčat a papriky

-         velká spotřeba ryb a skopového masa

-         jako dochucovací prostředky jsou oblíbené cibule a česnek

-         z nápojů jsou to hlavně vína a pálenka rakija

-         velké množství pokrmů z mletých mas, rizota a ražničí

-         tepelné úpravy – vaření, smažení, pečení, grilování

-         ovčí sýr

 

Pilaf (bývalá Jugoslávie)

3/4 kg jehněčího, 1/4 kg rýže, sádlo, mrkev, cibule, sůl, pepř, vývar, houby

 

Džuveč (Bulharsko)

Prorostené beraní maso, olej, cibule, baklažán, kapusta, paprika, brambory, zelené fazolky, rajčata, kyselá smetana, vejce, sůl, červená paprika

 

Musaka (Bulharsko)

Vrstvy masa prokládané brambory a zapečené v troubě