Španělská kuchyně
- je to hornatá, teplá země, její kuchyně se výrazně neprojevuje ve světových kuchařských trendech, využívá mnoho ryb a plodů moře
- z nápojů jsou dobrá kvalitní vína a specifické ovocné víno Sangria, které se podává s čerstvým ovocem – vychlazené
Paela
Kuře, slanina, česnek, sůl, pepř, rajčatový protlak, bílé víno, protlak, vývar.
Ryba – jakýkoliv druh, rýže, rajčata, řapíkatý celer, cibule, bazalka tymián, česnek, pepř, sůl.
Rybu nakrájíme na menší kousky, osmažíme cibuli, přidáme rybu, sůl, nasekaný česnek, nať a dáme péct. Oloupeme rajčata, nakrájíme na hrubší plátky, osolíme a opečeme. Na talíř dáme doprostřed uvařenou rýži, obložíme rybou, opečenými rajčaty a přelijeme šťávou.