Za maso považujeme všechny čerstvé nebo konzervované poživatelné části jatečních zvířat, drůbeže, zvěřiny, ryb a některých dalších živočichů, které se využívají k  výživě člověka.

jateční maso
vedlejší jateční produkty
drůbež
zvěřina
konzervace

 Složení masa

 

Druhy masa
 

jateční maso:

hovězí (kráva, býk, vůl, jalovice), telecí

 

vepřové (sele, podsvinče)

 

skopové, jehněčí, kůzlečí, kozí

 

koňské

Drůbeží:

kuře, brojler, slepice, kohout, kapoun, perlička, krůta, husa, kachna

 

 

Maso z domácích zvířat:

králík, nutrie

 

 

Zvěřina:

jelen, daněk, zajíc, divoký králík, bažant, koroptev, divoký vepř

 

 

Maso studenokrevných živočichů:

ryby (sladkovodní a mořské), korýši a měkkýši

 

Ke kuchyňské úpravě slouží také droby a vedlejší části:

·       Droby – játra, ledvinky, srdce, plíce, slezina, dršťky, mozek, brzlík;

·       Vedlejší části – kosti, střeva a krev;