Za maso považujeme všechny čerstvé nebo konzervované poživatelné části jatečních zvířat, drůbeže, zvěřiny, ryb a některých dalších živočichů, které se využívají k výživě člověka.
jateční maso: |
hovězí (kráva, býk, vůl, jalovice), telecí |
|
vepřové (sele, podsvinče) |
|
skopové, jehněčí, kůzlečí, kozí |
|
koňské |
Drůbeží: |
kuře, brojler, slepice, kohout, kapoun, perlička, krůta, husa, kachna |
|
|
Maso z domácích zvířat: |
králík, nutrie |
|
|
Zvěřina: |
jelen, daněk, zajíc, divoký králík, bažant, koroptev, divoký vepř |
|
|
Maso studenokrevných živočichů: |
ryby (sladkovodní a mořské), korýši a měkkýši |
Ke kuchyňské úpravě slouží také droby a vedlejší části:
· Droby – játra, ledvinky, srdce, plíce, slezina, dršťky, mozek, brzlík;
· Vedlejší části – kosti, střeva a krev;