DRŮBEŽ

 

Drůbež jsou všichni domácí ptáci určení k výživě člověka. Drůbeží maso obsahuje mnoho bílkovin, tuk, minerální látky, vitamíny, malé množství vitamínů a vodu. Maso má menší obsah tuků, lehce stravitelné a je určeno k dietnímu stravování. Kvalitu masa, jeho barvu, chuť a vůni ovlivňuje krmení, stáří a možnost pohybu drůbeže.

 

Druhy

Rozdělení podle prostředí:

·       Hrabavá – slepice, kohout, kuře, kapoun, pulard, perlička, krocan, liliputka krůta, holub;

        

 

·       Vodní – husa, kachna;

 

Drůbeží maso také dělíme podle barvy masa:

·       bělomasé – kohout, slepice, krocan

·       červenomasé – husa, kachna, holub a perlička

 

Drůbeží konzervy


Jsou výrobky, které jsou v neprodyšných obalech – paštiky, hotová jídla.

 

Výrobky z drůbeže

-         salámy

-         šunka

-         klobásy, párky

-         tlačenka

-         uzené kuře, stehna

 

Tržní druhy

-         celá a půlky

-         stehna, čtvrtky, řízky

-         křídla, krky

-         díly na polévku

-         srdíčka, játra

 

Skladování

Čerstvá – v chladnici

Mražená – při teplotě – 18 °C, před tepelnou úpravou necháme rozmrazit  v chladnici. Po rozmrazení už znovu nezmrazujeme.

 

Vady drůbeže – zapaření, hniloba, zatuchání, plíseň.