DRŮBEŽ
Drůbež jsou všichni domácí ptáci určení k výživě člověka. Drůbeží maso obsahuje mnoho bílkovin, tuk, minerální látky, vitamíny, malé množství vitamínů a vodu. Maso má menší obsah tuků, lehce stravitelné a je určeno k dietnímu stravování. Kvalitu masa, jeho barvu, chuť a vůni ovlivňuje krmení, stáří a možnost pohybu drůbeže.
Rozdělení podle prostředí:
· Hrabavá – slepice, kohout, kuře, kapoun, pulard, perlička, krocan, liliputka krůta, holub;
· Vodní – husa, kachna;
· bělomasé – kohout, slepice, krocan
· červenomasé – husa, kachna, holub a perlička
Jsou
výrobky, které jsou v neprodyšných obalech – paštiky, hotová jídla.
- salámy
- šunka
- klobásy, párky
- tlačenka
- uzené kuře, stehna
- celá a půlky
- stehna, čtvrtky, řízky
- křídla, krky
- díly na polévku
- srdíčka, játra
Čerstvá – v chladnici
Mražená – při teplotě – 18 °C, před tepelnou úpravou necháme rozmrazit v chladnici. Po rozmrazení už znovu nezmrazujeme.