Nealkoholické nápoje
Charakteristika
· Voda je nejdůležitější tekutina, kterou známe.
· Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody.
· Základní složkou všech nápojů je voda.
Rozdělení dle různých hledisek:
Podle významu pro lidský organismus:
· Uhrazující – slouží k úhradě tekutin nezbytných pro život člověka
· Občerstvující
Podle obsahu CO2:
· Perlivé
· Sycené
· Nesycené
Podle teploty
· Studené
· Teplé
Nealkoholické nápoje dělíme na:
I. Studené nápoje
1. Vody
2. Sirupy
3. Limonády
4. Colové a tonikové nápoje
5. Ovocné a zeleninové nápoje
6. Mléčné nápoje
II. Teplé nápoje
1. Káva
2. Čaj
3. Kakao
Voda
Druhy:
1. Pitná voda
2. Stolní voda
- získává se z podzemních vod, musí vyhovovat podmínkám trvalého používání
- její trvanlivost je min. 1 měsíc
3. Kojenecká voda
- je vysoce kvalitní pitná voda
- používá se pro přípravu jídel a nápojů
4. Sodová voda
- je pitná voda sycená CO2
5. Minerální vody
- dělíme na stolní (Martini, Ida, Poděbradka, Ondrášovka, Korunní) a léčivé (Šaratice, Vincentka)
- léčivé minerální vody není vhodné používat k trvalému pití
Sirupy
- jsou zahuštěné ovocné a zeleninové šťávy konzervované cukrem
- mohou být přibarveny šťávami z ovoce výraznějších barev a okyseleny organickou kyselinou – citrónovou, jablečnou
Limonády
- vyrábějí se z pitné vody, nápojových koncentrátů (sirupů) a většinou CO2
- vyrábějí se také bez cukru pro diabetiky
Dělení:
1. Sycené
2. Nesycené
Colové a tonikové nápoje
1. Colové nápoje
- vyrábějí se z výtažků ořechů cola
- jsou osvěžující, povzbuzující, protože obsahují kofein
2. Tonikové nápoje
- obsahují chinin, proto nejsou vhodné pro děti a těhotné ženy
Ovocné a zeleninové nápoje
1. Ovocné
- vyrábějí se z ovoce nebo koncentrátů z ovoce s přídavkem cukru
Druhy:
Přírodní ovocné šťávy – jsou neředěné a chuťově neupravené
Mošty – jsou sterilované, nezkvašené ovocné šťávy nebo jejich koncentráty
Ovocenky - jsou chuťově upravované nápoje s určitým podílem ovocné šťávy nebo koncentrátu
Nektar – je nápoj z ovocné nebo zeleninové šťávy – koncentrát, voda a cukr
Džusy – dřeňové nápoje, jsou upraveny snížením původního obsahu vody
2. Zeleninové
- šťávy a džusy
Mléčné nápoje
- pasterované mléko
- ochucené mléčné nápoje s různými příchutěmi
- chlazená kysaná mléka – acidofilní, kefíry, podmáslí
Balení studených nápojů
- Skleněné láhve
- PET láhve
- Tetra Pak
- Sudy
- Jiné obaly – kanystry, plechovky