Kakao

 

Charakteristika

q       Kakao řadíme do pochutin. Je to hnědý prášek, který se vyrábí z kakaových bobů, což jsou semena kakaovníku.

q       Po odstranění dužiny se tato semena fermentují, poté se suší, třídí a leští.

 

Složení

o         Voda 5 %

o         Tuk 50 – 60 %

o         Bílkoviny 10 %

o         Škrob 6 %

o         Celulóza 2,5 %

o         Třísloviny 6 %

o         Kyseliny

o         Theobromin 0,45 %

o         Kofein 0,2 %

 

Výroba
* Kakaový prášek se vyrábí z lisované hmoty, která vzniká rozdrcením přiměřeně suchých, pražených bobů.
* Vylisovaný tuk, tzv. kakaové máslo, se po filtraci užívá k výrobě čokolády, některých kosmetických výrobků a ve farmaceutickém průmyslu.
* Do získaného kakaového prášku se přidává uhličitan draselný, který způsobuje tmavší zabarvení.

 

Význam

·       Theobromin má příznivý vliv na lidský organismus.

·       Je bohatým zdrojem hořčíku.