Kakao
Charakteristika
q Kakao řadíme do pochutin. Je to hnědý prášek, který se vyrábí z kakaových bobů, což jsou semena kakaovníku.
q Po odstranění dužiny se tato semena fermentují, poté se suší, třídí a leští.
Složení
o Voda 5 %
o Tuk 50 – 60 %
o Bílkoviny 10 %
o Škrob 6 %
o Celulóza 2,5 %
o Třísloviny 6 %
o Kyseliny
o Theobromin 0,45 %
o Kofein 0,2 %
Výroba
* Kakaový prášek
se vyrábí z lisované hmoty, která vzniká rozdrcením přiměřeně suchých, pražených
bobů.
* Vylisovaný tuk,
tzv. kakaové máslo, se po filtraci užívá k výrobě čokolády, některých
kosmetických výrobků a ve farmaceutickém průmyslu.
* Do získaného
kakaového prášku se přidává uhličitan draselný, který způsobuje tmavší
zabarvení.
Význam
· Theobromin má příznivý vliv na lidský organismus.
· Je bohatým zdrojem hořčíku.