Káva

 

Charakteristika

• Káva jsou semena různých druhů kávovníků.

• Pěstuje se v Brazílii, Kolumbii, Kostarice a v Africe. Pochází  z Etiopie a Súdánu (Afrika).

• Plody mají tvar velikosti třešní, uvnitř jsou dvě semena.

 

Složení kávy

• Sacharidy 8 %

• Bílkoviny 10 – 15 %

• Tuky 10 – 15 %

• Třísloviny

• Pektin

• Kofein 1– 3 %

 

Pražení kávy

Oplodí se odstraňuje suchou nebo mokrou cestou.

Praží se horkým vzduchem při teplotě 200 až 300°C za stálého míchání.

Pražení dodává kávě typickou chuť a vůni.

 

Účinky kofeinu

Kofein povzbuzuje centrální nervový systém, srdeční činnost, zvyšuje krevní tlak a podporuje činnost ledvin. Je schopen krátkodobě pomoci zvýšit tělesnou i duševní výkonnost a překonat únavu.

Podporuje močení, pocení a peristaltiku.

Příliš velká spotřeba kávy naopak způsobuje nespavost, podrážděnost, dráždí žaludek a není vhodná pro lidi trpící vysokým tlakem.

 

Obchodní značení kávy

• Káva s kofeinem – různým míšením před pražením získává charakter specielní pro různé značky.

• Káva bez kofeinu – káva se zbavuje kofeinu proto, aby se vyloučil účinek na krevní oběh a srdce.