Čaj

 

Charakteristika

·       Čaj jsou upravené mladé lístky čajovníku.

·       Největším producentem čaje jsou Indie, Čína, Srí Lanka, Japonsko, Turecko.

·       Listy se sklízejí vícekrát do roka.

 

Složení

• Thein – látka podobná kofeinu

• Třísloviny 5 – 11 %

• Minerální látky Ca, P, Mg

• Vitamíny skup. B, A, C, P

 

Druhy čaje

I. Podle způsoby úpravy listů:

1.   Fermentovaný (černý) čaj se připravuje enzymatickým   kvasným postupem při teplotě 40° C, při němž se z čerstvých zelených lístků bez vůně a chuti stávají černé aromatické lístky. Čaj se potom třídí na listový, zlomkový a prachový.

 

2.   Polofermentovaný (žlutý) čaj vyrábí krátkou fermentací a následným sušením.

 

3.   Nefermentovaný (zelený) čaj se připravuje tak, že se hned po natrhání blanžírují – spařují vodní parou, svinou a suší. V takovém čaji se zachovává chlorofyl a třísloviny, proto je trpký.

 

II. Podle původu

Čaj čínský, indický, cejlonský, ruský.

 

III. Bylinné a ovocné čaje

Jsou to sušené rostliny nebo části rostlin, které se zalévají vodou a konzumují jako nápoje.

Bylinné čaje jsou často používány jako přírodní léčiva

- máta, meduňka, kopřivy, heřmánek, lípa.

 

Skladování

Snadno pohlcuje vlhko a přijímá cizí vůně a pachy, proto jej skladujeme v uzavřených nádobách.