Projekt EU: Pohyb A strava, TO JE ČISTÁ HLAVA

INFORMACE O PROJEKTU     cíle projektu      AKTIVITY      VIDEO

Aktivity projektu:

Střední škola společného stravování zajišťuje klíčovou aktivitu Jsi, co jíš. Smyslem této aktivity je poskytnout žákům různých věkových kategorií vhodné stravovací alternativy, které posílí výchovu ke zdravému životnímu stylu. Při realizaci modulů vycházíme ze znalostí, které žáci již získali při průchodu vzdělávacím systémem. S ohledem na omezený časový prostor klademe důraz na praktickou a degustační část. V průběhu realizace se žáci seznamují s postupy přípravy zdravých pokrmů studené kuchyně, případně dohotovují pokrmy z předem připravených surovin a ingrediencí. Součástí modulu je také otázka pitného režimu a předložení variant ke slazeným nápojům.

Aktivita bude postupně realizována na 15 základních a 5 středních školách.

 

Fotogalerie - Jsi, co jíš

 

   

 

Cíle aktivity

Ø  Podpora zdravého stravování jako součásti zdravého životního stylu

Ø  Podpora vzniku správných stravovacích návyků

Ø  Zboření mýtu – co je zdravé, není dobré

Ø  Podpora správného pitného režimu

Ø  Vytvoření portfolia jednoduchých receptur pro přípravu zdravých snídaní, svačin, večeří

Náplň programu pro 1. stupeň ZŠ

Teoretická část

Ø  Z čeho se skládá naše tělo – video Trávení (Byl jednou jeden život)

Ø  „Hýbánky“ se snídaní a svačinou

Ø  Hra Semafor zdravého stravování – rozdělení potravin na zdravé a nezdravé

Ø  Tvorba koláže „Zdravá a nezdravá strava“

Ø  Shrnutí a vysvětlení „My Plate“

Praktická část

Ø  Sýrovo – mrkvová pomazánka se sekaným vejcem

Ø  Luštěninovo – zeleninová pomazánka

Ø  Avokádová pomazánka s červenou čočkou

Ø  Tuňáková pomazánka

Ø  Příloha – žitný chléb, celozrnné pečivo, knuspi, sójový rohlík

Ø  Varianty zdravých baget a sendvičů – s tuňákem, mozzarellou, bylinkovým tvarohem

Ø  Fresh

       jablko, mrkev, hroznové víno, pomeranč, ananas, meloun, hruška

Ø  Degustace

       křížaly, naklíčené mungo fazole, adzuki, semínka dýně, sezamu, ořechy para, kešu, mandle – alternativa chipsů,

       zdravý moučník - pohankový, špaldový, ovesný

2. stupeň ZŠ

Teoretická část

Ø  Zásady zdravé výživy

Ø  Z čeho se skládá naše tělo

Ø  Potravinová pyramida

Ø  Poruchy příjmu potravy (bulimie, mentální anorexie)

Ø  Shrnutí

Praktická část

Ø  Sestavení denního menu podle zásad zdravé výživy

Ø  Avokádová pomazánka

Ø  Sýrovo – mrkvová pomazánka se sekaným vejcem

Ø  Příloha – žitný chléb, celozrnné pečivo, knuspi, sójový rohlík

Ø  Fresh

       jablko, mrkev, hroznové víno, pomeranč, ananas, meloun, hruška, červená řepa, kiwi, jablko

Ø  Degustace

       křížaly, naklíčené mungo fazole, adzuki, semínka dýně, sezamu – alternativa chipsů

       zdravý moučník – ovesný, pohankový, špaldový

Střední škola

Teoretická část

Ø  Vliv stravování na zdraví člověka

Ø   Alternativní směry ve výživě

Ø  Poruchy příjmu potravy (bulimie, mentální anorexie)

Ø  Shrnutí poznatků o trávení

Ø  Kalorické tabulky a práce s nimi

Praktická část

Ø  Sestavení denního menu podle zásad zdravé výživy

Ø  Cizrnová pomazánka

Ø  Sýrovo – mrkvová pomazánka se sekaným vejcem

Ø  Příloha – žitný chléb, celozrnné pečivo, knuspi, sójový rohlík

Ø  Fresh

       jablko, mrkev, hroznové víno, pomeranč, ananas, meloun, hruška, červená řepa, kiwi, jablko, zelná šťáva

Ø  Degustace

       křížaly, naklíčené mungo fazole, adzuki, semínka dýně, sezamu – alternativa chipsů

       zdravý moučník – ovesný, pohankový, špaldový

 

Použité metody a formy práce

       Hromadná výuka

       Individuální výuka

       Práce s informačními technologiemi (tablety)

       Využití on-line aplikací

       Práce ve skupinách ve třídě a laboratorní kuchyni

       Názorně demonstrační metody (předvedení, názorné ukázky instruktáž, práce s textem)

       Praktické metody (vytváření dovedností, manipulace, laborování a produkce, didaktické hry)

 
Fotogalerie - Srovnání pohybových aktivit

Fotogalerie - Jak se chovat v dopravě