Projekt EU:
Pohyb A strava, TO JE ČISTÁ HLAVA |
Aktivity projektu: Střední škola společného stravování zajišťuje klíčovou aktivitu Jsi, co jíš. Smyslem této aktivity je poskytnout žákům různých věkových kategorií vhodné stravovací alternativy, které posílí výchovu ke zdravému životnímu stylu. Při realizaci modulů vycházíme ze znalostí, které žáci již získali při průchodu vzdělávacím systémem. S ohledem na omezený časový prostor klademe důraz na praktickou a degustační část. V průběhu realizace se žáci seznamují s postupy přípravy zdravých pokrmů studené kuchyně, případně dohotovují pokrmy z předem připravených surovin a ingrediencí. Součástí modulu je také otázka pitného režimu a předložení variant ke slazeným nápojům. Aktivita bude postupně realizována na 15 základních a 5 středních školách.
Cíle aktivity Ø Podpora zdravého stravování jako součásti zdravého životního stylu Ø Podpora vzniku správných stravovacích návyků Ø Zboření mýtu – co je zdravé, není dobré Ø Podpora správného pitného režimu Ø Vytvoření portfolia jednoduchých receptur pro přípravu zdravých snídaní, svačin, večeří Náplň programu pro 1. stupeň ZŠ Teoretická část Ø Z čeho se skládá naše tělo – video Trávení (Byl jednou jeden život) Ø „Hýbánky“ se snídaní a svačinou Ø Hra Semafor zdravého stravování – rozdělení potravin na zdravé a nezdravé Ø Tvorba koláže „Zdravá a nezdravá strava“ Ø Shrnutí a vysvětlení „My Plate“ |
Praktická část Ø Sýrovo – mrkvová pomazánka se sekaným vejcem Ø Luštěninovo – zeleninová pomazánka Ø Avokádová pomazánka s červenou čočkou Ø Tuňáková pomazánka Ø Příloha – žitný chléb, celozrnné pečivo, knuspi, sójový rohlík Ø Varianty zdravých baget a sendvičů – s tuňákem, mozzarellou, bylinkovým tvarohem Ø Fresh • jablko, mrkev, hroznové víno, pomeranč, ananas, meloun, hruška Ø Degustace • křížaly, naklíčené mungo fazole, adzuki, semínka dýně, sezamu, ořechy para, kešu, mandle – alternativa chipsů, • zdravý moučník - pohankový, špaldový, ovesný 2. stupeň ZŠ Teoretická část Ø Zásady zdravé výživy Ø Z čeho se skládá naše tělo Ø Potravinová pyramida Ø Poruchy příjmu potravy (bulimie, mentální anorexie) Ø Shrnutí Praktická část Ø Sestavení denního menu podle zásad zdravé výživy Ø Avokádová pomazánka Ø Sýrovo – mrkvová pomazánka se sekaným vejcem Ø Příloha – žitný chléb, celozrnné pečivo, knuspi, sójový rohlík Ø Fresh • jablko, mrkev, hroznové víno, pomeranč, ananas, meloun, hruška, červená řepa, kiwi, jablko Ø Degustace • křížaly, naklíčené mungo fazole, adzuki, semínka dýně, sezamu – alternativa chipsů • zdravý moučník – ovesný, pohankový, špaldový Střední škola Teoretická část Ø Vliv stravování na zdraví člověka Ø Alternativní směry ve výživě Ø Poruchy příjmu potravy (bulimie, mentální anorexie) Ø Shrnutí poznatků o trávení Ø Kalorické tabulky a práce s nimi Praktická část Ø Sestavení denního menu podle zásad zdravé výživy Ø Cizrnová pomazánka Ø Sýrovo – mrkvová pomazánka se sekaným vejcem Ø Příloha – žitný chléb, celozrnné pečivo, knuspi, sójový rohlík Ø Fresh • jablko, mrkev, hroznové víno, pomeranč, ananas, meloun, hruška, červená řepa, kiwi, jablko, zelná šťáva Ø Degustace • křížaly, naklíčené mungo fazole, adzuki, semínka dýně, sezamu – alternativa chipsů • zdravý moučník – ovesný, pohankový, špaldový
Použité metody a formy práce • Hromadná výuka • Individuální výuka • Práce s informačními technologiemi (tablety) • Využití on-line aplikací • Práce ve skupinách ve třídě a laboratorní kuchyni • Názorně demonstrační metody (předvedení, názorné ukázky instruktáž, práce s textem) • Praktické metody (vytváření dovedností, manipulace, laborování a produkce, didaktické hry) |
Fotogalerie - Srovnání pohybových aktivit |