Snídaně

 

Je první chod dne a měla by obsahovat asi 1/3 živin, které člověk potřebuje během celého dne. Typické pro snídaně je, že hosté spěchají.

 

Snídaně můžeme podávat:

-          v kavárnách

-          v restauracích k tomu přizpůsobených

-          v hotelových halách

-          na hotelovém pokoji

-          v salóncích

 

Snídaně rozdělujeme na:

1.      jednoduchou (základní) 

2.      složitou

 

Příprava pracoviště

-          musí být provedena včas a pečlivě

-          vyvětrat místnost, srovnat stoly a židle

-          napulírovat potřebný inventář

-          prostřít ubrusy

-          doprostřed stolu zakládáme dochucovací prostředky, nádobku na odpad,

          košíček s pečivem, snídaňový lístek ve stojánku

-          popelník pouze v případě potřeby

 

Zakládáme:

- podle druhu snídaně viz. jednoduchá, složitá

 

Příruční stoly:

-    zásobíme potřebným inventářem, snídaňovými přílohami a pečivem

 

Nabídkové vozíky, vitríny a nabídkové stoly:

-    vybavíme ceníky, inventářem a zbořím tak, aby byly připraveny před hlavním náporem hostů

 

 

Způsoby prodeje snídaní:

-          a ´la carte s plnou obsluhou , popř. částečnou samoobsluhou u vitrín

-          nabídkové stoly se samoobsluhou (plnou nebo částečnou), zúčtování dle

          individuální konzumace

-          table d´hote s volným výběrem pokrmů, teplých a některých studených

         nápojů za pevně stanovenou cenu se samoobsluhou

 

Další možnosti nabídky snídaní jsou:

-          turistické skupiny většinou se stravují odděleně od běžného provozu. Stoly

         se pro ně připravují podle předem dohodnutého menu, dodržují se většinou

         pravidla skupinového prodeje. Servis se urychluje servisem snídaňových

         příloh na společném inventáři, servis nápojů v konvicích nebo

         termonádobách s použitím vozíků.

 

Postup pří servisu snídaní a´la carte :

-          objednávka pokrmů, příloh a nápojů

-          bonování a objednávka v expedičním středisku

-          úprava stolu podle objednaného menu

-          servis pokrmů, příloh a nápojů

-          sklízení, zúčtování a rozloučení

-          příprava stolu pro další hosty