Příprava drůbeže pečením
Před pečením drůbež drezírujeme (tvarujeme) dle
potřeby nebo můžeme porcovat, záleží na dalším použití. Drůbež můžeme rovněž
protýkat, toto neprovádíme u tučných druhů, dále můžeme plnit různými
nádivkami a to provádíme většinou do
prostoru mezi kůži a maso, při porcování pak musíme dbát o to aby každý host
dostal všechny druhy mas i nádivku.
Příprava masa
maso si předeme omyjeme, naporcujeme nebo drezírujeme, osolíme a to i uvnitř,
dle postupu okořeníme a dáme do pekáče prsy dolů, pečeme s máslem a podléváme
dle potřeby vodou, v průběhu pečení otáčíme, dopékáme prsy nahoře, vzniká nám
pěkná kůrka.
Příprava šťávy
upravíme množství tuku ve vypeku, vyrestujeme a zaprášíme moukou, orestujeme,
zalijeme vodou nebo vývarem (drůbežím), provaříme, dochutíme, přecedíme a
zjemníme máslem.
Kuře pečené (mladá slepice, perlička, krocan a pulard)
kuchyňsky upravené kuře omyjeme, osušíme a
osolíme i zevnitř, drezírujeme a dáme péct s poloviční dávkou másla, dle potřeby
podléváme vodou, měkké maso vyjmeme a připravíme šťávu.
Kuře
pečené s nádivkou
kuřeti uvolníme na prsou kůži od masa a vzniklé vaky naplníme nádivkou dle TP,
dále pečeme obvyklým způsobem, pozor při porcování.
Krocan pečený s kaštanovou nádivkou
krocana si připravíme stejně jako na pečení, naplníme nádivkou (kapsu po voleti,
nádivku lze péct i zvlášť ve tvořítku), pečeme a šťávu připravujeme obvyklým
způsobem, pozor při porcování.
Husa pečená
kuchyňsky připravenou husu nasolíme i zevnitř, kmín, podlijeme vodou a dáme
péct, dle potřeby obracíme, podléváme vypekem, tučné části můžeme propíchnout,
lépe zbavíme tuku, šťávu připravíme obvyklým způsobem a na závěr ji přecedíme do
zbylého tuku z pečení.
Husa v šouletu
uvaříme téměř do měkka den předem namočený hrách, současně si uvaříme
propláchnuté kroupy, mezitím si upečeme husu, husu rozporcujeme, na husím sádle
orestujeme cibuli, promícháme ji s uvařenými kroupami a hrachem, dochutíme
s majoránkou, pepřem, česnekem rozetřeným se solí, vše rozetřeme do sádlem
vymazaného pekáče, nahoru položíme pečenou husu a necháme zapéct v troubě.
Husa plněná jablky (kachna)
připravenou husu zevnitř i zvenčí osolíme, můžeme i přidat kmín a pepř, břišní
dutinu vyplníme oloupanými jablky bez jadřinců, poté ji uzavřeme, nejdříve
dusíme v troubě pod poklicí a poté dopečeme, jablka před podáváním odstraníme,
dříve se přidávala do zelí.