Nádivky


Nádivkami plníme nejčastěji kuře, krocana a krůtu, někdy kachnu a výjimečně husu, nadíváme břišní dutinu, prsa a stehna. U prsíček vkládáme nádivku do prostoru mezi maso a kůži. U větších druhů se plní rovněž krk. Po naplnění maso sešíváme nití nebo spojujeme jehlami.


Housková (žemlová)
změklý tuk (máslo) rozmícháme se žloutky, přidáme housku krájenou na kostičky a navlhčenou v mléce, sůl, muškátový květ, zelená petrželka a sníh z bílků.
Varianty na houskovou nádivku
     - brokolicová - přidáme uvařenou brokolici
     - mandlová - místo části housek dáme spařené oloupané mandle, nahrubo            
                         nasekané
     - ořechová - místo části  housek dáme nasekané vlašské ořechy
     - šunková - místo části  housek dáme šunku nakrájenou na nudličky
     - hrozinková - místo části  housek dáme hrozinky

 

Játrová - očištěná játra umeleme, přidáme navlhčenou, na kostičky nakrájenou housku, vejce, sůl, pepř a podle hustoty strouhanku a drobně nasekanou zelenou petrželku.
Varianty na játrovou nádivku - s brandy
                                                     s pažitkou


Rýžová nádivka - stejný postup jako u játrové, pouze místo housky dáme přede připravenou rýži.

Nádivky na plnění krocanů
housková (žemlová) - rozpustíme slaninu a smícháme ji s máslem, v mléce rozmícháme vejce, sůl, bílý pepř, muškátový oříšek, přidáme housku krájenou na kostičky a navlhčenou v mléce, přidáme slaninu a zelenou petrželku.
mandlová - stejný postup jako houskové, pouze místo části housek přidáme spařené, nasekané mandle.