Nádivky
Nádivkami plníme nejčastěji kuře, krocana a krůtu, někdy kachnu a výjimečně
husu, nadíváme břišní dutinu, prsa a stehna. U prsíček vkládáme nádivku do
prostoru mezi maso a kůži. U větších druhů se plní rovněž krk. Po naplnění maso
sešíváme nití nebo spojujeme jehlami.
Housková (žemlová)
změklý tuk (máslo) rozmícháme se žloutky, přidáme housku krájenou na kostičky a
navlhčenou v mléce, sůl, muškátový květ, zelená petrželka a sníh z bílků.
Varianty na houskovou nádivku
- brokolicová - přidáme uvařenou brokolici
- mandlová - místo části housek dáme spařené oloupané mandle, nahrubo
nasekané
- ořechová - místo části housek dáme nasekané vlašské ořechy
- šunková - místo části housek dáme šunku nakrájenou na nudličky
- hrozinková - místo části housek dáme hrozinky
Játrová
- očištěná játra umeleme, přidáme navlhčenou, na kostičky nakrájenou housku,
vejce, sůl, pepř a podle hustoty strouhanku a drobně nasekanou zelenou
petrželku.
Varianty na játrovou nádivku - s brandy
s pažitkou
Rýžová nádivka - stejný postup jako u játrové, pouze místo housky dáme
přede připravenou rýži.
Nádivky na plnění krocanů
housková (žemlová) - rozpustíme slaninu a smícháme ji s máslem, v mléce
rozmícháme vejce, sůl, bílý pepř, muškátový oříšek, přidáme housku krájenou na
kostičky a navlhčenou v mléce, přidáme slaninu a zelenou petrželku.
mandlová - stejný postup jako houskové, pouze místo části housek přidáme
spařené, nasekané mandle.