Lihoviny
nazýváme jimi nápoje s větším obsahem alkoholu, pohybuje se mezi 35 – 45%
podává se většinou v množství 0,02l, 0,04l a 0,05l
Rozeznáváme čtyři základní druhy lihovin:
· pálenky (destiláty), vyráběné většinou z obilí a ovoce
· likéry (sladké lihoviny), většinou ovocné chuti
· hořkosladké (žaludeční) likéry, převážně s bylinnou chutí
· hořké lihoviny (bitters), oblíbené v zahraničí, výraznější chuti
SERVIS
1. V nižších skupinách
silnostěnné skleničky bez stopek na všechny druhy lihovin
2. Ve vyšších skupinách
chlazené
pálenky – užší a vyšší sklenky na stopce (kalíšky), podáváme při
10 - 12°C
ostatní pálenky – miska, podáváme při 10 - 12 °C
likéry - miska, podáváme při 10 -12 °C, někdy podchlazené
koňak – ve větších napoleonkách, mohou se před servisem nahřát, 16 - 18 °C
brandy - v menších napoleonkách (bez nahřívání)
whisky– ve
wiskovkách, se sodou a ledem vše musí být podáváno zvlášť,
podáváme při teplotě 16 - 18 °C
campari bitter – v tumbleru s proužkem citrónové kůry, zvlášť led a soda
pernod (pernó) – lihovina s příchutí anýzu. V originálním skle trychtýřovitého tvaru s 0,2l sodové vody