OVOCNÉ A OBILNÉ PÁLENKY
vyrábějí se především z vína a z jádrového, peckového a bobulového ovoce
Cognac (koňak)
francouzská specialita, vyráběná z vína ze stejnojmenné oblast
skladuje se v dubových sudech
čím déle se skladuje, tím má lepší kvalitu
doba skladování se značí buď hvězdičkami nebo písmeny
* do 3 let
** 3 – 8 let
*** do 10 let
V.O. do 15 let
V.S.P. přes 15 let
V.S.O.P. přes 20 let
X.O. přes 30 let
EXTRA kolem 50 let
Příklady: Courvoisier (kurvoasijé), Remy Martin (remi marten), Martell, Henessy (henesi), Larsen, Monet (mone), Frapin (frapen), ….
Armagnac (armaňak)
konkurent koňaku, Girland (žirlán), Janneau (žanó), Napoleon
Brandy
všechny pálenky z vína kromě koňaku a armaňaku. Metaxa, Slovignac, Stock, Dupuis (dypy)
Slivovice
chuťově výrazná pálenka ze švestek, slivovice Jelínek
Třešňovice
bezbarvý destilát, oblíbený v Německu a Švýcarsku
Meruňkovice
bílý až nazlátlý destilát, vyráběný v Maďarsku
Hruškovice
oblíbená v Německu, Francii
Jablkovice
Francie – Calvados (kalvádos)
Obster (obstr)
rakouská pálenka vyráběná z jablek a hrušek
Mirabelle a Marillen Brandy
pálenky z rynglí
2. OBILNÉ PÁLENKY
vyrábějí se v rovinných oblastech Evropy a Ameriky z pšenice, žita a kukuřice v horských oblastech ze žita a ječmene popř. ovsa
Whisky
kvalita stoupá skladováním v dubových sudech, min. 3 roky, luxusní výrobky až 12let
kvalita se označuje počtem let, někdy barvou nálepky (bílá, červená, stříbrná, zlatá)
Scotch (skoč) whisky
vyrábí se ve 2 hlavních typech – sladová a obilní. Johnnie Walker, Long John, Black and White, Queen Anne, White Horse, Ballantines, …
Irisch (ajriš) whisky
má drsnější chuť, při její výrobě se používá slad, ječmen, žito, oves i pšenice. Tullamore Dew (talemor djú), Jameson (džemsn), John Power (džon paur)
American (emerikn) whisky )
vyrábějí se podle starých pravidel skotské, z kukuřice a žita. Jim Beam, Four Roses, …
Kanadská whisky
vyrábí se podobně jako americká. Kord, Wild Cat, Gold King, Gold Cock
Vodka
je klasická obilná pálenka neutrální chuti, většinou bezbarvá. Moskovskaja, Stolničnaja, Starka. U nás vyráběné nesou většinou název výrobce.
Výčepní lihovina
výrobek konzumního charakteru nabízený v hostincích
Režná
původní pálenka z žita
Aquavit
obilná pálenka s kmínovou příchutí
Schnaps (šnaps)
silná suchá lihovina
Zubrovka
značková vodka s příchutí tomkovice vonné
do lahví se vkládá stéblo této trávy
Stará myslivecká
značková lihovina, barvou i chutí podobná whisky
Gin (džin)
obilná pálenka s jalovcovou příchutí
skladuje se jen krátce v dubových sudech nebo skleněných nádobách London dry gin, Beefeater (bífítr), …
Borovička
chutí se podobá ginu, má poněkud ostřejší chuť
Rum
pálenka z cukrové třitiny.
má výraznou chuť podle skladování jsou bílé a tmavé
Baccardi (bakardy), Habana club (havana club), …
Arak
pálenka vyráběná z palmové šťávy, rýže nebo melasy z cukrové třtiny
Saké
pálenka z rýže, známá v asijských státech
Enzian (enciján)
lihovina z kořenů hořce a lihu
Tequila (tekila) a Huaco (uako)
jihoamerické pálenky z agave
konzumuje se se solí a citrónovou šťávou