GASTRONOMICKÁ PRAVIDLA
Gastronomie
Nauka o kuchařském umění a o labužnictví, zabývá se tedy vším co souvisí se stravováním.
Je nauka o chutném jídle, zabývá se správnou výživou lidstva, gastronomická pravidla vznikla za spolupráce lékařů, vědců na základě trávení, vylučování žaludečních šťáv a zažívacího traktu.
Gastronomická pravidla
Jde především o ustálený soubor zvyklostí a pravidel při podávání jídel a nápojů a při stolování.
Tyto zvyklosti se mohou odlišovat podle národních tradic, náboženství či jiných specifických potřeb strávníka.
Evropským stravovacím zvyklostem dala základ francouzská kuchyně od 19. století.
Gastronomie jednotlivých národů se však odlišuje někdy jen v detailech, jindy již od samé podstaty, např. čínská gastronomie používá naprosto odlišný sled jídle apod.
Používáme je při sestavování jídelního a nápojového lístku a menu.