NÁPOJOVÝ LÍSTEK

 

 

 

Náležitosti NL

-   údaje jsou uváděny v l nebo v cl

-   u některých nápojů mohou být uvedeny různé míry a odpovídající ceny, př. pivo 0,3l a 0,5l

-   ve špičkových střediscích a na samostatných vinných lístcích jsou u vín
     uvedeny některé podrobnější údaje:

         - pořadové číslo, roční

         - značka vína a bližší označení dle nálepky (odrůdové, známkové, archivní,
       výběrové, vyznamenané, a pod

         - stručná charakteristika vína (chuťové vlastnosti)

         - výrobce (vlastník vinice, družstvo, vinařský závod)

         - oblast původu (místo, země)

 

 

Pořadí nápojů na NL

1.      Aperitivy (kořeněná vína, lihoviny, míšené a ostatní nápoje)

2.      Přírodní vína (bílá, růžová, červená, vinný střik)

3.      Dezertní vína (žlutá, červená)

4.      Šumivá vína (bílá, růžová, červená)

5.      Destiláty (obilní, ovocné, ostatní)

6.      Likéry (ovocné, ostatní, emulzní)

7.      Nealkoholické nápoje (vody, limonády, mošty, šťávy, mléko)

8.      Pivo (světlé, tmavé, speciální, nealkoholické, dietní)

9.      Teplé nápoje (nealkoholické – káva, čaj, kakao, čokoláda, mléko, horká
    limonáda, alkoholické – horké víno, grog, punč, vinná pěna)

 

Pořadí nápojů uvnitř jednotlivých skupin se řídí dle dalších hledisek:

1.      Původu (tuzemský, dovážený)

2.      Chuti (suchý, polosuchý, sladký, hořký a další)

3.      Stáří (značení hvězdičkami, písmeny, barvou nálepky a pod)

4.      Kvality (originální, značkový, konzumní)

5.      Výrobce a oblasti původu (koňaky, whisky, dezertní vína a další)

6.      Balení (láhvový, rozlévaný, čepovaný ze sudu, nápoje v střediscích se v dobrých střediscích nenabízejí)

 

Obsah nápojových lístků může být v každých střediscích  rozdílný.  Kavárenský lístek může mít na prvním místě teplé nápoje, vinárenský přírodní vína, v pivnici pivo.