Míšené nápoje

 

·       Míšené nápoje jsou všechny druhy nápojů, které získáváme smícháním určitých dávek lihovin, nealkoholických nápojů a přísad.

 

Rozdělujeme je na

Ø    Alkoholické

Ø    Nealkoholické

 

Ø    Krátké (short) drinks

Ø    Dlouhé (long) drinks

 

Ø    Studené

Ø    Teplé

 

·       Pro dokonalou přípravu potřebujeme velké množství kvalitního ledu.

·       Druhy ledu pro přípravu míšených nápojů

 

Ø    Větší kusy – na krátké nápoje

Ø    Menší kousky

Ø    Drobný – sekaný led

 

Druhy míchaných nápojů s obrázky 

 

Míšené nápoje připravujeme

 

1.   V šejkru

-         do šejkru vložíme led, odměřené suroviny podle hustoty a promísíme

-         nikdy zde nemísíme suroviny obsahující CO2

 

2.   V míchací sklenici

-         zde se připravují čiré řidší nápoje

-         postup je stejný, jako u šejkru

 

3.   Přímo ve sklenici

 

4. V mixéru

- nápoje obsahující ovoce, zmrzlinu apod.

 

Základní suroviny pro přípravu míšených nápojů

 

Ø    Ovocné a zeleninové šťávy

Ø    Mléko, smetana

Ø    Víno a vinné produkty

Ø    Lihoviny, likéry

Ø    Dochucovací prostředky

Ø    Pochutiny

 

Zdobení míšených nápojů

 

Míšené nápoje zdobíme kvalitními, jedlými surovinami, nejlépe těmi, které jsou obsaženy v nápoji – jahodový nápoj zdobíme čerstvou jahodou

     

 

Příklady míšených nápojů

 

Aperitivy

·       Jsou nápoje z destilátů, vermutů, či hořkosladkých likérů.

·       Podává se před jídlem.

·       Má povzbudit chuť k jídlu, ne zasytit.

 

Bowle

·       Je společenský nápoj, připravuje se v bowlové nádobě pro více osob.

·       Nakrájené ovoce se posype cukrem, zalije koňakem, či jinou lihovinou.

·       Několik hodin necháme odpočinout, až se vyluhuje ovoce.

·       Poté se zalije vínem a nakonec přidáme šumivé víno.

 

Cocktail

·       Druh krátkého nápoje, podává se v koktajlových sklenicích.

 

Cobbler

·       Do sklenice typu miska se vloží nakrájené kompotované ovoce, zalije alkoholem, či portským vínem.

·       Řadí se mezi dlouhé nápoje, prodlužuje – longuje se pouze ledem.

 

Collins

·       Připravuje se z destilátu, citrónové šťávy a cukru. Dolévá se sodovou vodou nebo sektem.

 

Crusta

·       Je pánský nápoj.

·       Okraj sklenice je ozdoben cukrem.

·       K přípravě se používá lihovina, citrónová a pomerančová šťáva, cukr a řez citrónu.

 

Daisies

·       Je dámský nápoj podávaný v hlubší sektové misce na podšálku se lžičkou.

·       Připravuje se z ledu, ovocné šťávy a sody.

 

Egg – Nogg

·       Připravuje se ze syrového vaječného žloutku, lihoviny, smetany či mléka.

 

Fix

·       Připravuje se přímo ve sklenicích.

·       Do rozpuštěného cukru se přidá alkohol, citrónová šťáva a doplní se ledem.

 

Fizz

·       Připravuje se z jednoho dílu cukru, dvou dílů citrónové šťávy a čtyř dílů lihoviny.

·       Dolévá se sodou.

 

 

Flip

·       Připravuje se z cukru, žloutku a alkoholu.

 

Frappé

·       Do sklenice se vloží drcený led a přelije se destilátem nebo likérem.

 

Highball

·       Připravuje se z džusů, moštů, citrusové šťávy, sodové vody a malého množství destilátu.

 

Ice cream frappé

·       Připravuje se ze zmrzliny, mléka, ovoce a sirupu.

 

Julep

·       Je dlouhý nápoj připravovaný v míchací sklenici a podávaný ve sklenici na bílé víno.

·       Vždy je zdoben čerstvou mátou.

·       Připravuje se z cukru, destilátu a ovoce.

 

Limonáde

·       Připravuje se ze sirupu a sodové vody.

·       Zdobíme ovocem.

 

Pousne-cafés

·       Připravuje se přímo do sklenice typu flétna.

·       Různobarevné likéry a destiláty se lijí po stěně sklenice tak, aby se vzájemně nesmíchaly a tvořily nejméně tři vrstvy.

 

Rickey

·       Připravuje se ze šťávy čerstvých lunetek, brandy, ledu a sodové vody.

 

Shrub

·       Je druh bowle.

·       Připravuje se macerováním ovoce v alkoholu a víně.

 

 

 

Sorbet

·       Je druh míšeného nápoje, do kterého se místo ledu přidává zmrzlina, dolévá se lihovinou, sektem či ovocnými šťávami.

 

Sours

·       Připravuje se z destilátu, citrusové šťávy, cukru a dalších surovin.

·       Podává se ve sklenicích na sekt.