Míšené nápoje
· Míšené nápoje jsou všechny druhy nápojů, které získáváme smícháním určitých dávek lihovin, nealkoholických nápojů a přísad.
Rozdělujeme je na
Ø Alkoholické
Ø Nealkoholické
Ø Krátké (short) drinks
Ø Dlouhé (long) drinks
Ø Studené
Ø Teplé
· Pro dokonalou přípravu potřebujeme velké množství kvalitního ledu.
· Druhy ledu pro přípravu míšených nápojů
Ø Větší kusy – na krátké nápoje
Ø Menší kousky
Ø Drobný – sekaný led
Druhy míchaných nápojů s obrázky
Míšené nápoje připravujeme
1. V šejkru
- do šejkru vložíme led, odměřené suroviny podle hustoty a promísíme
- nikdy zde nemísíme suroviny obsahující CO2
2. V míchací sklenici
- zde se připravují čiré řidší nápoje
- postup je stejný, jako u šejkru
3. Přímo ve sklenici
4. V mixéru
- nápoje obsahující ovoce, zmrzlinu apod.
Základní suroviny pro přípravu míšených nápojů
Ø Ovocné a zeleninové šťávy
Ø Mléko, smetana
Ø Víno a vinné produkty
Ø Lihoviny, likéry
Ø Dochucovací prostředky
Ø Pochutiny
Zdobení míšených nápojů
Míšené nápoje zdobíme kvalitními, jedlými surovinami, nejlépe těmi, které jsou obsaženy v nápoji – jahodový nápoj zdobíme čerstvou jahodou
Příklady míšených nápojů
Aperitivy
· Jsou nápoje z destilátů, vermutů, či hořkosladkých likérů.
· Podává se před jídlem.
· Má povzbudit chuť k jídlu, ne zasytit.
Bowle
· Je společenský nápoj, připravuje se v bowlové nádobě pro více osob.
· Nakrájené ovoce se posype cukrem, zalije koňakem, či jinou lihovinou.
· Několik hodin necháme odpočinout, až se vyluhuje ovoce.
· Poté se zalije vínem a nakonec přidáme šumivé víno.
Cocktail
· Druh krátkého nápoje, podává se v koktajlových sklenicích.
Cobbler
· Do sklenice typu miska se vloží nakrájené kompotované ovoce, zalije alkoholem, či portským vínem.
· Řadí se mezi dlouhé nápoje, prodlužuje – longuje se pouze ledem.
Collins
· Připravuje se z destilátu, citrónové šťávy a cukru. Dolévá se sodovou vodou nebo sektem.
Crusta
· Je pánský nápoj.
· Okraj sklenice je ozdoben cukrem.
· K přípravě se používá lihovina, citrónová a pomerančová šťáva, cukr a řez citrónu.
Daisies
· Je dámský nápoj podávaný v hlubší sektové misce na podšálku se lžičkou.
· Připravuje se z ledu, ovocné šťávy a sody.
Egg – Nogg
· Připravuje se ze syrového vaječného žloutku, lihoviny, smetany či mléka.
Fix
· Připravuje se přímo ve sklenicích.
· Do rozpuštěného cukru se přidá alkohol, citrónová šťáva a doplní se ledem.
Fizz
· Připravuje se z jednoho dílu cukru, dvou dílů citrónové šťávy a čtyř dílů lihoviny.
· Dolévá se sodou.
Flip
· Připravuje se z cukru, žloutku a alkoholu.
Frappé
· Do sklenice se vloží drcený led a přelije se destilátem nebo likérem.
Highball
· Připravuje se z džusů, moštů, citrusové šťávy, sodové vody a malého množství destilátu.
Ice cream frappé
· Připravuje se ze zmrzliny, mléka, ovoce a sirupu.
Julep
· Je dlouhý nápoj připravovaný v míchací sklenici a podávaný ve sklenici na bílé víno.
· Vždy je zdoben čerstvou mátou.
· Připravuje se z cukru, destilátu a ovoce.
Limonáde
· Připravuje se ze sirupu a sodové vody.
· Zdobíme ovocem.
Pousne-cafés
· Připravuje se přímo do sklenice typu flétna.
· Různobarevné likéry a destiláty se lijí po stěně sklenice tak, aby se vzájemně nesmíchaly a tvořily nejméně tři vrstvy.
Rickey
· Připravuje se ze šťávy čerstvých lunetek, brandy, ledu a sodové vody.
Shrub
· Je druh bowle.
· Připravuje se macerováním ovoce v alkoholu a víně.
Sorbet
· Je druh míšeného nápoje, do kterého se místo ledu přidává zmrzlina, dolévá se lihovinou, sektem či ovocnými šťávami.
Sours
· Připravuje se z destilátu, citrusové šťávy, cukru a dalších surovin.
· Podává se ve sklenicích na sekt.