DRUHY MÍŠENÝCH NÁPOJŮ |
|
APERITIVY
|
· Nápoje především z destilátů, vermutů, či hořkosladkých likérů. · Podává se před jídlem má povzbudit chuť k jídlu, nikdy ne zasytit. |
BOWLE
|
· Je společenský nápoj, připravuje se v bowlové nádobě pro více osob. · Nakrájené ovoce se vsype na cukr, zalije se koňakem, či jiným druhem lihovin, nechá se odpočinout, několik hodin, až se vyluhuje ovoce. Poté se zalije vínem a nakonec ještě šumivým vínem. |
KOKTEJLY
|
· Je druh krátkého nápoje, podává se v koktejlových sklenicích typu miska nebo špička. · Dělíme je na suché (aperitivní), polosuché a sladké. · Podle použitých surovin se připravují v šejkru nebo míchací sklenici. |
COBBLER
|
· Do sklenice typu miska se vloží nakrájené kompotované ovoce, zalije se alkoholem, či portským vínem. · Řadí se mezi dlouhé nápoje, prodlužuje se (longuje) pouze ledem. |
COLLINS
|
· Připravuje se z destilátu, citrónové šťávy a cukru, dolévá se sodovou vodou nebo sektem. |
DAISES
|
· Je dámský nápoj podávaný v hlubší sektové misce na podšálku se lžičkou. · Připravuje se z ledu, ovocné šťávy, ledu a sody. |
DJÚLEPY
|
· Oblíbené nápoje v USA a Velké Británii, jsou osvěžující. · Připravují se a podávají ve velkém tumbleru se lžičkou a podšálkem. · Připravují se z cukru, máty peprné, led, lihovina, zdobí se snítkou máty peprné a ovocem (ananas, třešeň, pomeranč). |
EGG-NOGG
|
· Připravuje se ze syrového vaječného žloutku, lihoviny, smetany či mléka. (Normy nedovolují přípravu ve veřejném stravování). · Mohou být teplé i studené, podávají se v tumbleru. |
FANCY DRINKS
|
· Jsou nápoje, připravované podle vlastních receptur. |
FIX
|
· Připravuje se přímo ve sklenici, do rozpuštěného cukru se přidá alkohol, citrónová šťáva a doplní se ledem. |
FIZZ
|
· Osvěžující nápoje, vhodné na odpoledne a večer. · Připravují se v šejkru, podávají se v tumbleru nebo ve sklenici typu flétna. · Připravuje se z jednoho dílu cukru, dvou dílů citrónové šťávy a čtyř dílů lihoviny, dolívá se sodou nebo sektem. |
FLIP
|
· Jsou krátké vydatné nápoje vhodné během dne. · Připravují se v šejkru. Podávají se v kónických sklenkách na nízké stopce nebo ve sklenkách typu flétna. · Připravuje se z cukru, žloutku a alkoholu.
|
FRAPPÉ
|
|
HIGHBALL
|
· Osvěžující dlouhé nápoje, připravované a podávané ve vyšších tumblerech. · Připravuje se z džusů, moštů, citrusoví šťávy, sodové vody a malého množství destilátu (gin, whisky, rum, vodka). |
KOLÍNKA
|
· Krátké sladké dámské nápoje. · Připravují se a podávají ve speciální sklence o obsahu 0,08l bez ledu. · Nalévají se jednotlivé druhy alkoholu podle receptury nebo vlastní fantazie, tak aby vytvořily barevné vrstvy. Začínáme od nejtěžšího, lijeme přes lžičku nebo po skle. |
LIMONADE
|
· Připravují se ze sirupu a sodové vody, zdobí se ovocem. |
RICKEY
|
· Jsou dlouhé osvěžující nápoje. · Připravuje se ze šťávy čerstvých limetek, brandy, ledu a sodové vody. · Připravují se i podávají v tumbleru se stéblem. · |
SAURY
|
· Jsou dlouhé osvěžující nápoje. · Připravují se v šejkru, podáváme v tumbleru nebo vyšší sklence na stopce typu miska nebo špička se lžičkou a podšálkem. · Připravují se z šťávy z citrónu, cukru, lihoviny (gin, whisky, brandy, rum). · Zdobí se plátky citrónu nebo pomeranče nebo třešněmi, může se přidat malé množství sodovky. |
SHRUB
|
· Je druh bowle. · Připravuje se macerování ovoce v alkoholu a víně. |
SODAS
|
· Jednoduché míšené nápoje vhodné pro pány. · Připravují se a podávají v tumbleru, zdobí se plátky citrónu nebo pomeranče. · Připravují se z ledu, lihoviny, vody, sodovky nebo speciální limonády. |
SORBET
|
· Je druh míšeného nápoje, do kterého se místo ledu přidává zmrzlina, dolévá se lihovinou, vínem, sektem, či ovocnými šťávami. |