DRUHY MÍŠENÝCH NÁPOJŮ

APERITIVY

 

·   Nápoje především z destilátů,        vermutů, či hořkosladkých likérů.

·     Podává se před jídlem má povzbudit chuť k jídlu, nikdy ne zasytit.

   

BOWLE

·     Je společenský nápoj, připravuje se v bowlové nádobě pro více osob.

·       Nakrájené ovoce se vsype na cukr, zalije se koňakem, či jiným druhem lihovin, nechá se odpočinout, několik hodin, až se vyluhuje ovoce. Poté se zalije vínem a nakonec ještě šumivým vínem.

   

KOKTEJLY

·     Je druh krátkého nápoje, podává se v koktejlových sklenicích typu miska nebo špička.

· Dělíme je na suché (aperitivní), polosuché a sladké.

·  Podle použitých surovin se připravují v šejkru nebo míchací sklenici.

COBBLER

 

·  Do sklenice typu miska se vloží nakrájené kompotované ovoce, zalije se alkoholem, či portským vínem.

· Řadí se mezi dlouhé nápoje, prodlužuje se (longuje) pouze ledem.

   

COLLINS

 

·       Připravuje se z destilátu, citrónové šťávy a cukru, dolévá se sodovou vodou nebo sektem.

   

DAISES

·       Je dámský nápoj podávaný v hlubší sektové misce na podšálku se lžičkou.

·       Připravuje se z ledu, ovocné šťávy, ledu a sody.

DJÚLEPY

·       Oblíbené nápoje v USA a Velké Británii, jsou osvěžující.

·       Připravují se a podávají ve velkém tumbleru se lžičkou a podšálkem.

·       Připravují se z cukru, máty peprné, led, lihovina, zdobí se snítkou máty peprné a ovocem (ananas, třešeň, pomeranč).

   

EGG-NOGG

· Připravuje se ze syrového vaječného žloutku, lihoviny, smetany či mléka. (Normy nedovolují přípravu ve veřejném stravování).

·       Mohou být teplé i studené, podávají se v tumbleru.

   

FANCY DRINKS

·       Jsou nápoje, připravované podle vlastních receptur.

   

FIX

·       Připravuje se přímo ve sklenici, do rozpuštěného cukru se přidá alkohol, citrónová šťáva a doplní se ledem.

   

FIZZ

·       Osvěžující nápoje, vhodné na odpoledne a večer.

·       Připravují se v šejkru, podávají se v tumbleru nebo ve sklenici typu flétna.

·       Připravuje se z jednoho dílu cukru, dvou dílů citrónové šťávy a čtyř dílů lihoviny, dolívá se sodou nebo sektem.

FLIP

·       Jsou krátké vydatné nápoje vhodné během dne.

·       Připravují se v šejkru. Podávají se v kónických sklenkách na nízké stopce nebo ve sklenkách typu flétna.

·       Připravuje se z cukru, žloutku a alkoholu.

 

FRAPPÉ

  • Připravují se a podávají v tumbleru.

  • Do sklenice se vloží drcený led a přelije se destilátem, či likérem, zdobí se plátkem citrónu nebo citrónovou kůrou.

HIGHBALL

·       Osvěžující dlouhé nápoje, připravované a podávané ve vyšších tumblerech.

·       Připravuje se z džusů, moštů, citrusoví šťávy, sodové vody a malého množství destilátu (gin, whisky, rum, vodka).

KOLÍNKA

·       Krátké sladké dámské nápoje.

·       Připravují se a podávají ve speciální sklence o obsahu 0,08l bez ledu.

·       Nalévají se jednotlivé druhy alkoholu podle receptury nebo vlastní fantazie, tak aby vytvořily barevné vrstvy. Začínáme od nejtěžšího, lijeme přes lžičku nebo po skle.

LIMONADE

·       Připravují se ze sirupu a sodové vody, zdobí se ovocem.

   

RICKEY

·       Jsou dlouhé osvěžující nápoje.

·       Připravuje se ze šťávy čerstvých limetek, brandy, ledu a sodové vody.

·       Připravují se i podávají v tumbleru se stéblem.

·        

   

SAURY

·       Jsou dlouhé osvěžující nápoje.

·       Připravují se v šejkru, podáváme v tumbleru nebo vyšší sklence na stopce typu miska nebo špička se lžičkou a podšálkem.

·       Připravují se z šťávy z citrónu, cukru, lihoviny (gin, whisky, brandy, rum).

·       Zdobí se plátky citrónu nebo pomeranče nebo třešněmi, může se přidat malé množství sodovky.

   

SHRUB

·       Je druh bowle.

·       Připravuje se macerování ovoce v alkoholu a víně.

   

SODAS

·       Jednoduché míšené nápoje vhodné pro pány.

·       Připravují se a podávají v tumbleru, zdobí se plátky citrónu nebo pomeranče.

·       Připravují se z ledu, lihoviny, vody, sodovky nebo speciální limonády.

   

SORBET

·       Je druh míšeného nápoje, do kterého se místo ledu přidává zmrzlina, dolévá se lihovinou, vínem, sektem, či ovocnými šťávami.