Aktivita v Polsku 22.09.2011
CZ.3.22/3.3.04/10.01953

Dne 22.9.2011 se uskutečnila třetí aktivita polské strany. 35 účastníků a 5 doprovodných osob přijelo do partnerské školy
Zespol Szkol Ekonomiczno-uslugowych v Rybniku.

           

Následoval program naplánovaný polským realizačním týmem projektu.

V dopoledních hodinách jsme jeli speciální jednokolejkou (Wyciczka do Rud) do indiánské vesnice (Wiosky Indianskiej Tinku).

Rudy - úzkorozchodná železnice a železniční muzeum
Při příjezdu do výchozí stanice proběhla přednáška o historii lokomotiv v místním muzeu.

Dnes je v provozu šestikilometrový úsek mezi stanicemi Paproc - Rudy - Stanica. Ve stanici Rudy se uchovala původní nádražní budova a sklady.
Budovy slouží jako malé muzeum dráhy včetně výstavy vagónů a lokomotiv.
Kromě jízdy vlakem si návštěvníci mohou zkusit i jízdu s ruční drezínou.

   
 

Indiánská vesnice (Wiosky Indianskiej Tinku), kde si všichni účastníci vyzkoušeli denní povinnosti Indiánů včetně zajímavé přednášky o životním stylu Indiánů.

 



   

 

Po obědě v  restauraci jsme se procházkou přesunuli do budovy školy, kde již byl připraven následující program. Karaoke a kalumbura. Vytvořená družstva složená z českých a polských účastníků se vzájemně doplňovala při hádání českých a polských přísloví. Polský projektový tým připravil pro vítěze z obou republik knižní ceny.  Celodenní program byl z polské strany pečlivě připraven. Pro polskou stranu to byla poslední aktivita, která byla zakončena společným pěveckým vystoupením obou škol.


 

Pro všechny účastníky byla tato cesta přínosem. Opět se prohloubily vztahy mezi účastníky a zdokonalila se vzájemná jazyková znalost.