Význam a podávání pokrmů studené kuchyně

 

 

 

Na jídelním lístku zařazujeme výrobky studené kuchyně

buď jako:

- studené předkrmy

- nebo samostatné pokrmy

 

Studené pokrmy - význam

Mají ve srovnání s teplou kuchyní několik předností:

-   výroba není časově omezena

-   můžeme je podávat ve větším časovém odstupu od výroby

-   zeleninu a ovoce používáme v syrovém stavu

-   můžeme je podávat v kterékoliv denní době

-   hospodárné vyžití surovin

-   lze obměnami vytvářet nové výrobky

-   splňují předpoklady biologicky hodnotné stravy(saláty, ovoce)

-   jsou čím dál víc oblíbenější

-   cenová dostupnost

Jejich NEVÝHODOU je oproti teplé k. že jejich vůně není výrazná

 

 

Hlavní požadavky

      - čerstvost, jakost a nezávadnost surovin         

      - maximální hygiena

 - dodržování tech. postupů

 

Můžeme je podávat jako : studené předkrmy, svačiny, samostatné pokrmy, při večeřích a nočních příležitostech (studený bufet)

 

 

 

Základní výrobky           

1)      Majonéza

2)      Marináda

3)      Aspik

4)      Rosol

5)      Pěny

 

BEZ NICH SE SLOŽITĚJŠÍ VÝROBA NEOBEJDE!

 

Majonéza – emulze vajec a oleje doplněná o chuťové přísady.

(výroba za tepla+studena)

 

Marinády – upravované z majonézy jako základní suroviny, doplněné různými přísadami- víno, smetana, kečup, worcester, vařená zelenina = obvykle jde o pokrmy z ryb v majonézové marinádě, konzervujeme a nakládáme v nich pokrmy

V teplé tím rozumíme marinování masa olejem, kořením, solí, vínem

 

Výroba aspiku i rosolu je náročná – je třeba dodržovat přesně technologický postup

 

Aspik –vývar+kořenová zelenina+cibule+ocet+ŽELATINA                              

 v němčině a francouzštině je to pokrm upravený v rosolu

 

Rosol – stejný postup, ale používáme suroviny, které mají rosolovité schopnosti

U nás rozumíme pod pojmem „rosol“ pokrm podobný huspenině

 

Pěny – základním prostředkem může být maso drůbeže vařené, dušené, uzeniny, sýry….

Spojovacím prostředkem je máslo, smetana a rosol.

Ochuceno paštikovým kořením-majoránka, bob.list, bazalka, muškátový květ, hřebíček, bílý pepř.