-jsou saláty jeichž příprava je většinou náročnější jak na suroviny tak na čas, jsou tedy surovinově bohatší a na jejich přípravu se často používá tepelně předpřipravených surovin ( pečená a vařená masa, zelenina těstoviny), jsou spojeny majonézou nebo různými marinádami. Na jejich tvorbu používáme různé vhodné kombinace mas, luštěnin, obilovin, těstovin, zeleniny, ovoce, bylinek, koření, destilátů…. Saláty v drtivé většině připravujeme následujícím způsobem: v nádobě smícháme marinádu a přidáváme stejnoměrně nakrájené suroviny od nejtvrdších po nejjemnější.
Masové saláty
Zvěřinový salát
Dušené zvěřinové maso, olej, kečup, brusinkový kompot, červené víno, rozinky, jablko, worchester, sůl
V míse smíchat olej+kečup+brusinky+víno+sůl+worchester-přidáme nakrájené maso, rozinky a jablko.Můžeme plnit do hrušek, grapefruit, pomeranč.
Salát z uzeného jazyka
Uzený jazyk(vařený), majonéza, nakládané cibulky, sterilované okurky, bílý jogurt, kapie, kapary,bílý pepř, sůl
Saláty z drůbežího masa
Kachní salát s kysaným zelím a sušenými švestkami
Pečená kachna,kysané zelí, sušené švestky(namočit do studené vody) , jablko, bílý pepř, cukr, křen, sůl
Salát z krůtího masa
Pečené krůtí maso, žervé, pražené mandle, majonéza, šlehačka(ušlehaná do tuha), pomeranč, bílý pepř, čerstvý kopr, sůl.
Vše tradičním postupem, na závěr vylechčíme šlehačkou.
Rybí saláty
Námořnický salát
Směs marinovaných ryb(matjes, makrela, sleď, tuňák), ostrý kečuo,sterilované cibulky, steril. Okurky, olivový olej, hořčice, kořenící směs na ryby, sůl
Zeleninové
saláty
Zeleninový salát s rokfórem
Zelená okurka, rajčata, paprika, cibule, mletý pepř, ocet, česnek, olivový olej, rokfór
Sýrové saláty
Salát z uzeného sýru
Uzený sýr, papriková klobása, steril. Cibulky, olej, bílý pepř, worchester, hořčice, pažitka, sůl
Kombinované saláty
Ovocný s telecím masem
Banán, ananas, telecí maso(pečené), majonéza, šlehačka, bílý jogurt, mandarinky, sůl