Chlebíčky, kanapky, jednohubky, chuťovky
Na přípravu chlebíčků chuťovek, kanapek používáme různé druhy pečiva a chleba, které krájíme do úhledných tvarů a nanášíme na ně potraviny a výrobky ve vhodných chuťových i barevných kombinacích. Rozdělujeme do několika kategorií, které nesou obvykle název po hlavní surovině. Pokud připravujeme chlebíčky v kombinacích se studenými saláty, jsou tyto saláty více vázány majonézou či marinádou a tedy i hustší konzistence. Důležitá je účelnost-nejen musí vypadat hezky, ale host je musí dokázat sníst, nesmí se po uchopení chlebíček rozpadnout.
Chlebíčky - jsou obvykle na více soust, nebo jako samostatná svačina
Kanapky – by měly být na dvě sousta
Chuťovky – jedno sousto
Chlebíčky
masové
S uzeným jazykem
S rosbífem
Se šunkovou pěnou
Se šunkou
Se šunkou a ananasem
S čabajkou (křenové máslo)
Chlebíčky salátové
S vlašským salátem
S vajíčkovým salátem
Salátové s humrem
S krevetovou majonézou
S bramborovým salátem
Chlebíčky sýrové
S olomouckými tvarůžky
Tvarohové(mohou být kombinované s ovocem)
S nivou
Se sýrovou pěnou
Lázeňský(hermelín, šunka,krémový sýr)
Ostatní chlebíčky
S uzeným úhořem
Vegetářské se sleďem
S uzeným lososem
S pěnou z kambaly
S kaviárem
S tresčími játry
Svačinové chlebíčky
Plněné briošky
Chléb s vaječnou smaženkou
Obložená houska turistickým salámem
Na kanapky používáme velice podobná ne-li stejná složení, měně používáme saláty jako podkladovou vrstvu.
Chuťovky
S žloutkovou fáší a olivami
Se sardelovým očkem
S čabajkou
S kaviárem
S hermelínem…..