TEPLÉ PŘEDKRMY

 

 

Teplý předkrm je pokrm následující po polévce, nebo ji může zcela nahradit.

Funkce je stejná jako má předkrm studený.

Má být pikantní, příjemný a výrazný.

Může být upraven všemi tepelnými úpravami, ale musí být brán zřetel na tepelné úpravy následujících chodů.

(předkrmy smažené jsou sytější, pozor na podávané množství)

Přílohou mohou být:

-         pečivo krájené na dílky

-         brambory, rýže (spíše symbolicky)

-         nebo jsou přímo jeho součástí                            

 

T P rozdělujeme:

-         jednoduché

-         složité

 

jednoduché :

z vajec - vejce zapečená, se smetanou, houbami, husími játry, uzeným lososem

 

vejce ztracená (zastřená) přeléváme omáčkami, tatarskou, holandskou

 

vaječné omelety s hráškem, chřestem houbami, sýrem, šunkou, husími játry

 

vaječné omelety plněné zeleninou, kaviárem, salátem

 

rýže – drůbeží rizota

 

těstovin – špagety na boloňský, milánsky způsob, ravioli, farfale…

 

zeleniny – různé druhy vařené, přelité omáčkou a zapečené

 

složité :

z ryb – candát vařený s křenem,pstruh na másle, …

 

masové směsi – ragú a salpikony ( pochází z francouzské kuchyně)

 

ragú – je zadělávaný pokrm z jednoho nebo několika druhů mas doplněný vložkou

 

salpikon – jemnější druh ragú – odlišuje se výraznější chutí a větší sestavou vložek

Obojí podáváme upravené v mušlích, tymbálech, nebo jimi plníme paštičky.

 

Salmi - jedná se o masové kašoviny upravené z pečeného nebo dušeného masa či vnitřností, které jsou prolisované hustým cedníkem a dochucené výraznými omáčkami

 

Krokety připravujeme z různých druhů tepelně zpracovaného masa, zeleniny a jiných přísad(spojené hustým bešamelem)

 

Paštičky – plníme různými bílými nebo hnědými ragú.

Samotné paštiky jsou většinou z listového těsta

 

Špízy – dlouhé asi 6cm, napíchané malými kousky humra, raka nebo dušenými mušlemi, malé kousky telecího brzlíku, jazyka, šunky, játry, artyčoků, pap.lusků, hub a špeku, taky střídavě napíchnutých. Opečené na másle,nebo obalené v pivním těstíčku a smažené.

 

Mini croasany – se sardelkami, plátky uzeného lososa, kořeněnými masa, houbami – zabalené do listového t., rozmanitých tvarů

 

Mini nákypy – jemné protlačené směsi zvěřiny, drůbeže, ryb, korýšů kořeněné spojené vaječným žloutkem a nadlehčené sněhem, naplněné do formiček a ve vodní lázni pečené v troubě