TEPLÉ PŘEDKRMY
Teplý předkrm je pokrm následující po polévce, nebo ji může zcela nahradit.
Funkce je stejná jako má předkrm studený.
Má být pikantní, příjemný a výrazný.
Může být upraven všemi tepelnými úpravami, ale musí být brán zřetel na tepelné úpravy následujících chodů.
(předkrmy smažené jsou sytější, pozor na podávané množství)
Přílohou mohou být:
- pečivo krájené na dílky
- brambory, rýže (spíše symbolicky)
- nebo jsou přímo jeho součástí
T P rozdělujeme:
- jednoduché
- složité
jednoduché :
z vajec - vejce zapečená, se smetanou, houbami, husími játry, uzeným lososem
vejce ztracená (zastřená) – přeléváme omáčkami, tatarskou, holandskou
vaječné omelety – s hráškem, chřestem houbami, sýrem, šunkou, husími játry
vaječné omelety plněné – zeleninou, kaviárem, salátem
rýže – drůbeží rizota
těstovin – špagety na boloňský, milánsky způsob, ravioli, farfale…
zeleniny – různé druhy vařené, přelité omáčkou a zapečené
složité :
z ryb – candát vařený s křenem,pstruh na másle, …
masové směsi – ragú a salpikony ( pochází z francouzské kuchyně)
ragú – je zadělávaný pokrm z jednoho nebo několika druhů mas doplněný vložkou
salpikon – jemnější druh ragú – odlišuje se výraznější chutí a větší sestavou vložek
Obojí podáváme upravené v mušlích, tymbálech, nebo jimi plníme paštičky.
Salmi - jedná se o masové kašoviny upravené z pečeného nebo dušeného masa či vnitřností, které jsou prolisované hustým cedníkem a dochucené výraznými omáčkami
Krokety – připravujeme z různých druhů tepelně zpracovaného masa, zeleniny a jiných přísad(spojené hustým bešamelem)
Paštičky – plníme různými bílými nebo hnědými ragú.
Samotné paštiky jsou většinou z listového těsta
Špízy – dlouhé asi 6cm, napíchané malými kousky humra, raka nebo dušenými mušlemi, malé kousky telecího brzlíku, jazyka, šunky, játry, artyčoků, pap.lusků, hub a špeku, taky střídavě napíchnutých. Opečené na másle,nebo obalené v pivním těstíčku a smažené.
Mini croasany – se sardelkami, plátky uzeného lososa, kořeněnými masa, houbami – zabalené do listového t., rozmanitých tvarů
Mini nákypy – jemné protlačené směsi zvěřiny, drůbeže, ryb, korýšů kořeněné spojené vaječným žloutkem a nadlehčené sněhem, naplněné do formiček a ve vodní lázni pečené v troubě