STUDENÉ PŘEDKRMY

 

Charakteristika :

1)      Lahůdkové druhy pokrmů -  podáváme je v malých dávkách.50-100g

2)      Pikantní, ne příliš kořeněné

3)      Složením doplňují následující chody

4)      Ne příliš syté

5)      Vkusně upravené

 

Studené předkrmy  připravujeme z vajec, ryb, korýšů, měkkýšů, mas, salátů, máslových paštiček, poch. másel, sýrů, zeleniny…….

 

Plněná vejce – požíváme vejce vařená ne tvrdo, plní se bílek>>žloutek do náplně,

plníme převážně máslovými pěnami,

pak vkládáme do pap.košíčků nebo z těsta, nebo na podkladový salát.

 

Plněné zeleniny – rajčata, okurky, papriky, celer, cibule.

Je třeba některé spařit či povařit.

Plníme : saláty, zeleninami, ovocem, pěnami…

 

Sýry – sýrové rolády, plněné sýry, pěny, nářezy…

 

Kaviár 

- v nezměněném stavu na misce s ledovou tříští,

- neměl by přijít do kontaktu s kovem,

- po otevření balení by měl být spotřebován

 

Obložené chlebíčky – jednoduché

                                    -  složité

Upravujeme na plátku veky(1cm) potřeného máslem,

obkládáme saláty, pěnami, okurkou, pik.zeleninami – nadýchanost obložení

 

Lahůdkové chlebíčky – veky menších rozměrů,

obložena kaviárem, uzeným lososem, šunkou, tatarským masem…

 

Sendviče – trastový bílý chléb potřený máslem, obložený uzeninou, masem, sýrem, vejci…

přikrytý druhým plátkem potřeným máslem.

hotový překrojený do 3-úhelníku.

 

Obložené žemle

  

Obložené mísy

K jejich přípravě používáme:

- speciální druhy uzenin(uherák šunka, debrecínka…)

- sýry

- galantiny, paštiky, plněná masa

- ryby

- drůbeží závitky

- plněné rolky – šunkové, rostbífové

 

Obložené mísy doplňujeme čerstvou nebo ovařenou zeleninu.

 

Druhy obložených mís:

Sýrové mísy zpestřujeme natěmi z bylinek a zeleniny

 

Nářezy připravujeme z různých uzenin, majo salátů, konzervovaných ryb, vařených vajec, sýrů, okurek….

 

Švédská mísa je sestavena z výrobků složitějších,

převážně ryb a plněných vajec,

malé porce v aspiku,

vejce plněná různými pěnami…

 

Mísy předkrmové sestavujeme z několika druhů malých a pikantních výrobků (šunkové, rosolové, rostbífové závitky, plněná vejce, rajčata…

 

Mísy pro slavnostní stolování a výstavní mísy

jsou sestaveny z různých druhů výrobků studené kuchyně

Při jejich přípravě dbáme na jejich estetickou úpravu

 a sladění po stránce chuťové a vzhledové.

 

Obkládání mís

 

Aspikový špígl – zamazuje bezprostřednímu kontaktu potraviny s podkladovým materiálem(stříbro, nerez)

Hlavní kus udává uložení  směr pro ostatní součásti mísy

Masa a ostatní součásti musí být exaktně naporcovány a uloženy v přesných liniích.

Mísy zbytečně nepřeplňovat, nechat dostatek místa mezi jednotlivými výrobky, aby vynikla jejich forma

Okraje musí zůstat volné