Jídla na objednávku z telecího masa

 

 

používáme maso: - z kýty (řízky, plátky, filé a medailonky

                                  - telecí pečeni s ledvinou (žebírka, řízky)

                                  - telecí panenskou (medailonky, filé)

                                  - telecí vnitřnosti (játra, mozeček, brzlík, kližky, jazyk upravené 

                                    vařením)

V předběžné přípravě odblaňujeme, blanšírujeme, vaříme, krájíme, naklepáváme…

Tepelné úpravy jako u ostatních smažení,pečení na roštu, zapékání

 

 

Telecí řízky

-1.5 až 2cm silné plátky masa krájené z kýty nebo vykostěné pečeně . Na porci většinou jeden pláte

Přírodní telecí řízek Plátek z telecí kýty(ořechu) krájený přes vlákno, zlehka naklepat, nakrájet  okr. blány, osolit. Rychle opečeme, vyjmeme. Do pánve moučné máslo podlít vývarem, provařit dle potřeby dochutit solí. V hotové šťávě krátce prohřejeme hotový řízek.

Telecí řízek na žampionech-do šťáv.podušené žampiony

Holštýnský telecí řízek- maso možno potřít sardelovou pastou, šťáva zjemňujeme máslem, obložíme sázeným vejcem Sardely a kapary

 

 

Telecí filé

- menší silnější plátky z kýty, na porci většinou dva plátky

 

 

Telecí medailonky

- menší plátky okrouhlého tvaru z telecí panenské nebo kuchyňsky opracované kýty, na porci 4-5 plátků

Telecí medailónky s husími játry-obložené plátky husích jater podušené na másle přelít výpekem

Telecí medailónky zapékané se sýrem-potřené směsí dušených žampiónů a šunky  spojených žloutky+sýr a zapéct

 

 Telecí žebírko

-plátek masa s žeberní kostí, odseknutý z částečně vykostěné telecí ledviny-pečeně.Na porci jedno žebírko

Smažené telecí žebírko,podobně připravujeme telecí ledvinu,jazyk…

Pařížský řízek-plátek z kýty osolit-namáčíme do těstíčka vejce+mléko+hl. mouka+hrášek. Smažíme do zlatova.