Jídla na objednávku z telecího masa
používáme maso: - z kýty (řízky, plátky, filé a medailonky
- telecí pečeni s ledvinou (žebírka, řízky)
- telecí panenskou (medailonky, filé)
- telecí vnitřnosti (játra, mozeček, brzlík, kližky, jazyk upravené
vařením)
V předběžné přípravě odblaňujeme, blanšírujeme, vaříme, krájíme, naklepáváme…
Tepelné úpravy jako u ostatních smažení,pečení na roštu, zapékání
Telecí řízky
-1.5 až 2cm silné plátky masa krájené z kýty nebo vykostěné pečeně . Na porci většinou jeden pláte
Přírodní telecí řízek Plátek z telecí kýty(ořechu) krájený přes vlákno, zlehka naklepat, nakrájet okr. blány, osolit. Rychle opečeme, vyjmeme. Do pánve moučné máslo podlít vývarem, provařit dle potřeby dochutit solí. V hotové šťávě krátce prohřejeme hotový řízek.
Telecí řízek na žampionech-do šťáv.podušené žampiony
Holštýnský telecí řízek- maso možno potřít sardelovou pastou, šťáva zjemňujeme máslem, obložíme sázeným vejcem Sardely a kapary
Telecí filé
- menší silnější plátky z kýty, na porci většinou dva plátky
Telecí medailonky
- menší plátky okrouhlého tvaru z telecí panenské nebo kuchyňsky opracované kýty, na porci 4-5 plátků
Telecí medailónky s husími játry-obložené plátky husích jater podušené na másle přelít výpekem
Telecí medailónky zapékané se sýrem-potřené směsí dušených žampiónů a šunky spojených žloutky+sýr a zapéct
Telecí žebírko
-plátek masa s žeberní kostí, odseknutý z částečně vykostěné telecí ledviny-pečeně.Na porci jedno žebírko
Smažené telecí žebírko,podobně připravujeme telecí ledvinu,jazyk…
Pařížský řízek-plátek z kýty osolit-namáčíme do těstíčka vejce+mléko+hl. mouka+hrášek. Smažíme do zlatova.