Jídla na objednávku z hovězího masa
Na přípravu jídel na objednávku používáme nejkvalitnější části hovězího masa a to:
Hovězí svíčkovou
Nízký roštěnec
Jídla na objednávku z hovězí svíčkové
|
!Svíčkovou neklepeme paličkou!
Z hovězí svíčkové můžeme připravovat tři základní kategorie minutek:
Svíčkové řezy
dva plátky masa, hmotnost cca 120 gramů, krájené z tenčí části svíčkové
používáme doplňky a vložky do šťáv, jejich kombinací získává pokrm svou
charakteristiku
svíčkové řezy Opera (šťáva s drůbeží játrou, kečup, červené víno, máslo), zdobené opečenou slaninou
svíčkové řezy se šunkou a vejcem
svíčkové řezy s husími játry – maso položené na opečených plátcích housky, šťáva je doplněná dušenými žampióny
svíčkové řezy Djulbastia – potřené česnekem
Bifteky
silnější řezy masa ze střední části
nejméně 150 gramů
formujeme (možno tenkým motouzem)
biftek s vejcem
biftek se žampióny – obložený dušenými žampióny a
chřestem
biftek na pražský způsob – prošpikovaný šunkou a husími
játry, obložený sázeným vejcem, plněným rajčetem s dušenými žampióny a plátky
anglické slaniny, jemná vínová šťáva
dvojitý biftek (chateaubriand)
Krájí se ze střední části svíčkové, nejméně 300 gramů. V předběžné přípravě můžeme
maso solit,špikovat, kořenit, potřít olejem, nechat odležet. Opečený biftek možno krátce
podusit různými pochoutkovými másly, flambujeme, připravujeme před hostem.
Vzhledem k velikosti většinou jako 2 porce, podáváme krájený na plátky, upravené do
původního tvaru
Jídla na objednávku z roštěnce
- používat nízký roštěnec, který je kvalitnější
- v předběžné přípravě jednotlivé plátky můžeme naklepávat,naseknout okrajové blány,kořenit a nakládat
- připravujeme anglickým způsobem na pánvi, roštěnou můžeme krátce podusit v lahůdkovém másle. Kombinovat můžeme s různými teplými a studenými omáčkami.
- Obvykle váha 150g
Příklady:
Vídeňská roštěná - plátek z niz. Roštěnce, uvnitř růžový, povrch zdobený dozlatova osmaženými kolečky cibule.Šťávu zahušťujeme moučným máslem. Tip na cibuli- obalit v mouce a po osmažení ještě horké jemně prosolit-má lepší chuť a déle si zachová křupavost.
Roštěná po orientálsku - šťáva s vložkou směsi dušené cibule, žampiónů, zelené papriky a rajčatového protlaku,chuťově zvýrazněné červeným vínem, česnekem a worchesterem.
Roštěná po Milánsku - obložená opečenými rajčaty (oloupat) a přelitá výraznou rajčatovou šťávou.
DVOJITÁ ROŠTĚNÁ
-300-400g ostatní stejné jako u předchozího (bylinková másla,obložení)