Tepelné úpravy ze zvěřiny
Srnčí plec, kýta, pečeně na smetaně (mufloní, daňčí, jelen)
maso vykostíme, opláchneme a protkneme slaninou, stáhneme motouzem a opečeme na
tuku, vyjmeme, na vypeku připravíme zeleninový základ, přidáme trochu vody,
citrón, divoké koření, cukr, ocet, vložíme maso a dusíme do měkka, maso vyjmeme,
zahustíme zásmažkou, rozmícháme, provaříme, dochutíme hořčicí, přidáme bílé
víno, smetanu, přecedíme.
Srnčí, mufloní, daňčí,
jelení guláš
maso nakrájíme na kostky (porce 4 x 25 gramů), cibuli orestujeme, přidáme maso a
pokračujeme v restování, přidáme mletou papriku, zpěníme, sůl, rajčatový
protlak, kmín, pepř a podlijeme vodou, dusíme skoro do měkka, poklici odděláme a
šťávu zahustíme zásmažkou, zalijeme vodou a zavaříme, přidáme česnek utřený se
solí, majoránku, dodusíme a současně provařujeme šťávu,měkké maso vyjmeme a
šťávu na něj přecedíme.
Jelení řízek na roštu s bylinkovým máslem
maso ze hřbetu nakrájíme přes vlákno na plátky a naklepeme, sůl, pepř, olej a
necháme odležet, rychle opečeme a při podávání na maso klademe bylinkové máslo.
Zajíc na smetaně
zadní běhy protkneme slaninou a osolíme, připravíme zeleninový základ, přidáme
trochu vody, citrón, divoké koření, cukr, ocet, vložíme maso a dusíme do měkka,
maso vyjmeme, zahustíme zásmažkou, rozmícháme, provaříme, dochutíme hořčicí,
přidáme bílé víno, smetanu, přecedíme.
Zajíc na slanině
maso (přední část 2 –3 kousky na porci), protkneme slaninou a osolíme,
připravíme slaninový základ, zastříkneme vodou, vložíme maso a pečeme do měkka,
zahustíme zásmažkou, voda, provaříme a dochutíme, necedíme.
Kančí kýta, plec, hřbet s brusinkovou omáčkou
maso vykostíme,
opláchneme, připravíme zeleninový základ, přidáme trochu vody, citrón, divoké
koření, cukr, ocet, vložíme maso a dusíme do měkka, maso vyjmeme, zahustíme
zásmažkou, rozmícháme, provaříme, přidáme brusinkový kompot, rybízový džem,
nastrouhaný křen, muškátový oříšek a hořčici, červené víno, přecedíme.
Guláš z divočáka
maso nakrájíme na kostky (po 50 gramech), cibuli orestujeme, přidáme mletou
papriku, zpěníme, voda, sůl, rajčatový protlak, citrón, kmín, pepř a podlijeme
vodou, vložíme maso, dusíme skoro do měkka, poklici odděláme a šťávu zahustíme
zásmažkou, zalijeme vodou a zavaříme, přidáme česnek utřený se solí, majoránku,
dodusíme a současně provařujeme šťávu,měkké maso vyjmeme a šťávu na něj
přecedíme.
Bažant na slanině
očištěné vykuchané bažanty opálíme a omyjeme, maso protkneme slaninou a osolíme,
drezírujeme, připravíme slaninový základ, zastříkneme vodou, vložíme nové koření
a celý pepř, maso a pečeme do měkka, šťávu nezahušťujeme, pouze zjemníme máslem,
dochutíme, necedíme.
Bažant pečený na roštu
očištěné vykuchané bažanty opálíme a omyjeme, maso protkneme slaninou,
opepříme a osolíme, potřeme olejem a necháme odležet, pečeme na tuku do měkka,
nasekneme v kloubech a ihned podáváme s bylinkovým máslem.