Příprava vepřových vnitřností

 

 

Vepřové vnitřnost mají poměrně podobné složení jako vnitřnosti telecí a připravují se proto většinou i podobným způsobem, nejčastěji se používají játra, mozeček, slezina, srdce, plíce.

Pokrmy z vepřových vnitřností:
Vepřová játra dušená na cibulce - očištěnou, opláchnutou játru nakrájíme na plátky, orestujeme cibuli, přidáme játru, pepř, drcený kmín, trochu vody a dusíme skoro do měkka, játru vyjmeme, šťávu zahustíme zásmažkou, rozředíme vodou a provaříme, přecedíme, přidáme játru, sůl, dovaříme, dochutíme.
Vepřové slezinky na cibulce

Vepřová játra pečená na cibulce
- očištěnou játru nakrájíme na hrubší nudle, orestujeme cibuli, přidáme játru a prudce orestujeme,kmín, pepř, drcená majoránka, podusíme ve vlastní šťávě, sůl.
Vepřový mozek s vejci - mozeček v teplé vodě opatrně odblaníme, opláchneme, rozsekáme nožem, orestujeme cibuli, přidáme mozeček, sůl, pepř, drcený kmín, podusíme, přidáme vejce, za stálého míchání necháme ztuhnou a ihned podáváme.