Příprava vepřových vnitřností
Vepřové vnitřnost mají
poměrně podobné složení jako vnitřnosti telecí a připravují se proto většinou i
podobným způsobem, nejčastěji se používají játra, mozeček, slezina, srdce,
plíce.
Pokrmy z vepřových vnitřností:
Vepřová játra dušená na cibulce - očištěnou, opláchnutou játru nakrájíme
na plátky, orestujeme cibuli, přidáme játru, pepř, drcený kmín, trochu vody a
dusíme skoro do měkka, játru vyjmeme, šťávu zahustíme zásmažkou, rozředíme vodou
a provaříme, přecedíme, přidáme játru, sůl, dovaříme, dochutíme.
Vepřové slezinky na cibulce
Vepřová játra pečená na cibulce
- očištěnou játru nakrájíme na hrubší nudle, orestujeme cibuli, přidáme játru a
prudce orestujeme,kmín, pepř, drcená majoránka, podusíme ve vlastní šťávě, sůl.
Vepřový mozek s vejci - mozeček v teplé vodě opatrně odblaníme,
opláchneme, rozsekáme nožem, orestujeme cibuli, přidáme mozeček, sůl, pepř,
drcený kmín, podusíme, přidáme vejce, za stálého míchání necháme ztuhnou a ihned
podáváme.