Uzení vepřového masa
Uzením lze připravovat většinu druhů vepřového masa. V celku lze upravovat
kýtu s kostí - šunku, kýtu lze upravovat i vykostěnou, dále můžeme udit pečeni,
krkovičku, plecko a to i rolované, bůček, kolena, hlavu, jazyk a nožičky.
Kýta - šunka
vybíráme vytříděné, kvalitní a z mladších kusů, má mít světlejší barvu, tužší
konzistenci a nesmí být příliš tučné, nejvhodnější jsou masa o váze 5 až 6 kg,
kvalitní šunka má světlejší barvu, je v kuse tuhá a pevná, svěží vůně a
přiměřeně slaná. Pokud uzenou kýtu vaříme, tak ji částečně vykostíme a
připravujeme ji neosolené vodě.
Vaření šunky - omytou šunku vložíme do hrnce s vroucí neosolenou vodou a
vaříme pomalým varem asi 1½ hodiny, potom ji obrátíme a dovaříme, celková doba
je až 3 hodiny, správnost uvaření zjistíme vidličkou, ostatní druhy vaříme
stejně, dobu úpravy však přiměřeně zkrátíme.
Vaření šuky ve formě - maso vykostíme a očistíme od chrupavkovitých
částí, stehenní kost vytáhneme vykroucením, maso poté uzavřeme do ocelové formy,
vaříme asi 10 minut a pak dovařujeme podle velikosti při teplotě asi 82°C. Maso
je vhodné nechat vychladnout ve vývaru.
Způsoby uzení
Uzení studeným kouřem - sýrový salám, uherský salám, lovecký salám,
čabajky, métský salám - uzení probíhá velmi dlouho při teplotě asi 20°C, kouř se
většinou musí ochlazovat.
Uzení teplým kouřem - výrobek se kouřem většinou pouze aromatizuje a
konzervuje, poté se většinou dále tepelně upravuje, uzení trvá mnoho hodin a
délka závisí na strojním zařízení, udí se při teplotě asi 60°C
Uzení horkým kouřem - je rozšířené i u nás, horní hranice tepla je asi
160 °C, výrobek je nejen aromatizován, ale současně i tepelně upravován, v
průmyslové výrobě se ale většinou pouze douzuje.
Při uzení nemá vliv na výrobek pouze teplota kouře, ale i druh paliva,
aromatické dřeviny kouřem předávají svoji vůni výrobku, vliv má dále i vlhkost
kouře, vlhký kouř urychluje uzení, před uzením se výrobky většinou nasolují,
často se používá takzvaná rychlosůl, je to směs kuchyňské soli a dusitanu
(NaNO2), tato směs nakládání nejen urychluje, ale rovněž působí na barvu masa,
která je poté růžovější.