Pečení vepřového masa
Příprava masa
pečení patří k nejoblíbenějším úpravám vepřového masa a můžeme tímto způsobem
upravovat většinu jeho částí. Před pečením maso buďto částečně nebo úplně
vykostíme, některé části svineme svážeme motouzem. Pečeme kusy o velikosti 1,5
až 2 kg. Solíme před vložením na pekáč, jinak může dojít k přesolení šťávy,
kořeníme dále kmínem.
a česnekem. Maso pečeme na nasekaných kostech a podlité vodou nebo vývarem. Při
pečení nejdříve otočíme vrchní stranou dolů a v průběhu pečení maso otočíme.
Průběžně maso podléváme výpekem. Maso s kůží solíme pouze na straně bez kůže,
otočíme kůží dolů a v průběhu pečení, po jejím změknutí, maso otočíme a měkkou
kůží opatrně nakrájíme, řezy nesmí jít do masa. Přebytečný tuk odebíráme v
průběhu pečení.
Příprava šťávy
výpek necháme částečně vychladnout, odebereme přebytečný tuk, restujeme do
tuku a zaprášíme moukou, orestujeme a zalijeme vývarem, důkladně provaříme a
přecedíme. Pokud připravujeme větší množství šťávy, můžeme do vypeku přidat
menší množství rajčatového protlaku.
Vepřová plec (kýta)
pečená - vepřová plec, sůl, kmín, mouka hladká.
Vepřový bůček pečený - vepřový bůček, sůl, kmín, mouka hladká.
Vepřová pečeně (krkovička) pečená - vepřová pečeně (krkovička) plec, sůl,
kmín, mouka hladká.
Vepřová plec (kýta) pečená po selsku - vepřová plec, sůl, kmín, česnek,
sádlo škvařené, mouka hladká.
Vepřová plec (kýta) na
česneku - vepřová
plec, sůl, kmín, česnek, cibule, mouka hladká.
Vepřový vrabec - vepřový bůček, vepřová plec, sůl, kmín, cibule, česnek,
hladká mouka.
Moravský vrabec - vepřová plec, sůl, kmín, cibule, česnek, pepř mletý,
sádlo škvařené, rajčatový protlak, hladká mouka.