Pečení vepřového masa

 

Příprava masa

pečení patří k nejoblíbenějším úpravám vepřového masa a můžeme tímto způsobem upravovat většinu jeho částí. Před pečením maso buďto částečně nebo úplně vykostíme, některé části svineme svážeme motouzem. Pečeme kusy o velikosti 1,5 až 2 kg. Solíme před vložením na pekáč, jinak může dojít k přesolení šťávy, kořeníme dále kmínem. 
a česnekem. Maso pečeme na nasekaných kostech a podlité vodou nebo vývarem. Při pečení nejdříve otočíme vrchní stranou dolů a v průběhu pečení maso otočíme. Průběžně maso podléváme výpekem. Maso s kůží solíme pouze na straně bez kůže, otočíme kůží dolů a v průběhu pečení, po jejím změknutí, maso otočíme a měkkou kůží opatrně nakrájíme, řezy nesmí jít do masa. Přebytečný tuk  odebíráme v průběhu pečení.

Příprava šťávy
výpek necháme částečně vychladnout, odebereme přebytečný tuk, restujeme do tuku a zaprášíme moukou, orestujeme a zalijeme vývarem, důkladně provaříme a přecedíme. Pokud připravujeme větší množství šťávy, můžeme do vypeku přidat menší množství rajčatového protlaku.

Vepřová plec (kýta) pečená - vepřová plec, sůl, kmín, mouka hladká.
Vepřový bůček pečený - vepřový bůček, sůl, kmín, mouka hladká.
Vepřová pečeně (krkovička) pečená - vepřová pečeně (krkovička) plec, sůl, kmín, mouka hladká.
Vepřová plec (kýta) pečená po selsku - vepřová plec, sůl, kmín, česnek, sádlo škvařené, mouka hladká.

Vepřová plec (kýta) na česneku - vepřová plec, sůl, kmín, česnek, cibule, mouka hladká.
Vepřový vrabec - vepřový bůček, vepřová plec, sůl, kmín, cibule, česnek, hladká mouka.
Moravský vrabec - vepřová plec, sůl, kmín, cibule, česnek, pepř mletý, sádlo škvařené, rajčatový protlak, hladká mouka.