Dušení vepřového masa

dušení  nejčastěji používáme maso z plecka, kýty, pečeně, bůčku a kolen. Maso krájíme na kusy o velikosti asi 1,5 kg nebo na plátky, žebírka nebo na kostky. Používáme základy pod masa nebo můžeme dusit v zelenině ( květák, kapusta ). Dále maso můžeme špikovat, rolovat nebo plnit.

Vepřové maso dušené na kmíně - vepřovou plec nebo ořez nakrájíme na kostky (25 g), cibuli orestujeme do růžova, přidáme kmín, vložíme maso a krátce orestujeme, sůl, zalijeme trochou vody a dusíme do měkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme zásmažkou, zalijeme vodou, dochutíme, provaříme a přecedíme zpátky na maso.
Vepřové žebírko dušené na kmíně
Vepřová plec na žampiónech
- vepřovou plec k.u. a tvarujeme pomocí motouzu do válečku, cibuli orestujeme do růžova, přidáme vložíme maso, orestujeme po všech stranách, kmín, zalijeme vodou, sůl a dusíme do měkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme zásmažkou, zalijeme vodou, dochutíme, provaříme, přecedíme, na závěr vložíme orestované žampióny.
Rizoto z vepřového masa - maso nakrájíme na drobné kostky, orestujeme na cibulovém základě, sůl, pepř, krátce podusíme ve vlastní šťávě, přidáme lečo, provaříme, zamícháme dobře opranou přebranou rýži, vodu a dusíme pod poklicí do měkka, lehce promícháme, podáváme sypané sýrem.
Vepřová plec dušená na paprice - opláchnuté díly masa osolíme, opečeme na tuku a vyjmeme, orestujeme cibuli, zpěníme papriku a zalijeme vodou, vložíme maso, přikryjeme a dusíme do měkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou zásmažkou připravenou ze zbylého tuk, hladké mouky a rozšleháme, přidáme vodu a mléko, přivedeme do varu a provaříme až tuk vystoupí na hladinu. Ke konci přilijeme smetanu, dochutíme a na závěr přecedíme.
Vepřový guláš - vepřové maso nakrájíme na kostky (porce 4 x 25 gramů), cibuli orestujeme do růžova, přidáme mletou papriku, zpěníme, voda, sůl, rajčatový protlak, kmín, pepř, přidáme maso a dusíme skoro do měkka, maso vyjmeme, základ zahustíme zásmažkou, zalijeme vodou a zavaříme, majoránka, dodusíme do měkka a současně provařujeme šťávu, dochutíme, šťávu přecedíme.
Segedínský guláš - vepřové maso nakrájíme na kostky (porce 4 x 25 gramů), cibuli orestujeme do růžova, přidáme mletou papriku, zpěníme, zalijeme vodou, vložíme maso, sůl, kmín a dusíme skoro do měkka, přidáme nakrájené, podle potřeby propláchnuté kysané zelí, zahustíme zásmažkou, dodusíme do měkka a současně provařujeme zjemníme mlékem.
Segedínský guláš speciál - vepřové maso nakrájíme na kostky (porce 4 x 25 gramů), cibuli orestujeme do růžova na rozškvařené slanině, přidáme mletou papriku, zpěníme, voda, vložíme maso, sůl, kmín a dusíme skoro do měkka, přidáme nakrájené, podle potřeby propláchnuté kysané zelí, zahustíme zásmažkou, dodusíme do měkka a současně provařujeme zjemníme smetanou.
Hamburská vepřová kýta - vepřovou kýtu omyjeme, osušíme a prošpikujeme díly šunky a okurky, osolíme. Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, orestujeme na tuku, opečeme maso, opečeme a podlijeme vařící vodou, k masu přidáme divoké koření, tymián, opláchnutý a nakrájený citrón, stříkneme octem a pod poklicí dusíme do měkka, podle potřeby doléváme vodu, maso obracíme ale nesmíme do něj píchat. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme zásmažkou z másla, hladké mouky a rozředěné vodou, rozšleháme a vaříme nejméně 20 min., hořčice, cukr, přidáme mléko a smetanu. Přecedíme a při podávání vkládáme na nudličky nakrájené okurky a šunku podušené na tuku.
Bratislavská vepřová plec - maso svineme a zavážeme motouzem, osolíme, opečeme na cibulovém základě, přidáme rajčatový protlak, podlijeme vodou, dusíme do měkka, maso vyjmeme, vyrestujeme do tuku, zaprášíme moukou, zalijeme vodou, citrónová šťáva a provaříme, přilijeme mléko a zjemníme smetanou, přecedíme, dochutíme a přidáme na nudličky nakrájenou, uvařenou mrkev a celer, hrášek, okurky.