Dušení
vepřového masa
K dušení nejčastěji
používáme maso z plecka,
kýty, pečeně, bůčku a kolen. Maso krájíme na kusy o velikosti asi 1,5 kg nebo na
plátky, žebírka nebo na kostky. Používáme základy pod masa nebo můžeme dusit
v zelenině ( květák, kapusta ). Dále maso můžeme špikovat, rolovat nebo plnit.
Vepřové maso dušené na
kmíně - vepřovou
plec nebo ořez nakrájíme na kostky (25 g), cibuli orestujeme do růžova, přidáme
kmín, vložíme maso a krátce orestujeme, sůl, zalijeme trochou vody a dusíme do
měkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme zásmažkou, zalijeme vodou, dochutíme,
provaříme a přecedíme zpátky na maso.
Vepřové žebírko dušené na kmíně
Vepřová plec na žampiónech - vepřovou plec k.u. a tvarujeme pomocí motouzu
do válečku, cibuli orestujeme do růžova, přidáme vložíme maso, orestujeme po
všech stranách, kmín, zalijeme vodou, sůl a dusíme do měkka. Měkké maso vyjmeme,
šťávu zahustíme zásmažkou, zalijeme vodou, dochutíme, provaříme, přecedíme, na
závěr vložíme orestované žampióny.
Rizoto z vepřového masa - maso nakrájíme na drobné kostky, orestujeme na
cibulovém základě, sůl, pepř, krátce podusíme ve vlastní šťávě, přidáme lečo,
provaříme, zamícháme dobře opranou přebranou rýži, vodu a dusíme pod poklicí do
měkka, lehce promícháme, podáváme sypané sýrem.
Vepřová plec dušená na paprice - opláchnuté díly masa osolíme, opečeme na
tuku a vyjmeme, orestujeme cibuli, zpěníme papriku a zalijeme vodou, vložíme
maso, přikryjeme a dusíme do měkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou
zásmažkou připravenou ze zbylého tuk, hladké mouky a rozšleháme, přidáme vodu a
mléko, přivedeme do varu a provaříme až tuk vystoupí na hladinu. Ke konci
přilijeme smetanu, dochutíme a na závěr přecedíme.
Vepřový guláš - vepřové maso nakrájíme na kostky (porce 4 x 25 gramů),
cibuli orestujeme do růžova, přidáme mletou papriku, zpěníme, voda, sůl,
rajčatový protlak, kmín, pepř, přidáme maso a dusíme skoro do měkka, maso
vyjmeme, základ zahustíme zásmažkou, zalijeme vodou a zavaříme, majoránka,
dodusíme do měkka a současně provařujeme šťávu, dochutíme, šťávu přecedíme.
Segedínský guláš - vepřové maso nakrájíme na kostky (porce 4 x 25 gramů),
cibuli orestujeme do růžova, přidáme mletou papriku, zpěníme, zalijeme vodou,
vložíme maso, sůl, kmín a dusíme skoro do měkka, přidáme nakrájené, podle
potřeby propláchnuté kysané zelí, zahustíme zásmažkou, dodusíme do měkka a
současně provařujeme zjemníme mlékem.
Segedínský guláš speciál - vepřové maso nakrájíme na kostky (porce 4 x 25
gramů), cibuli orestujeme do růžova na rozškvařené slanině, přidáme mletou
papriku, zpěníme, voda, vložíme maso, sůl, kmín a dusíme skoro do měkka, přidáme
nakrájené, podle potřeby propláchnuté kysané zelí, zahustíme zásmažkou, dodusíme
do měkka a současně provařujeme zjemníme smetanou.
Hamburská vepřová kýta - vepřovou kýtu omyjeme, osušíme a prošpikujeme
díly šunky a okurky, osolíme. Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky,
orestujeme na tuku, opečeme maso, opečeme a podlijeme vařící vodou, k masu
přidáme divoké koření, tymián, opláchnutý a nakrájený citrón, stříkneme octem a
pod poklicí dusíme do měkka, podle potřeby doléváme vodu, maso obracíme ale
nesmíme do něj píchat. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme zásmažkou z másla,
hladké mouky a rozředěné vodou, rozšleháme a vaříme nejméně 20 min., hořčice,
cukr, přidáme mléko a smetanu. Přecedíme a při podávání vkládáme na nudličky
nakrájené okurky a šunku podušené na tuku.
Bratislavská vepřová plec - maso svineme a zavážeme motouzem, osolíme,
opečeme na cibulovém základě, přidáme rajčatový protlak, podlijeme vodou, dusíme
do měkka, maso vyjmeme, vyrestujeme do tuku, zaprášíme moukou, zalijeme vodou,
citrónová šťáva a provaříme, přilijeme mléko a zjemníme smetanou, přecedíme,
dochutíme a přidáme na nudličky nakrájenou, uvařenou mrkev a celer, hrášek,
okurky.