Úprava telecích vnitřností
Telecí droby patří k nejkvalitnějším, a to jak ze stránky biologické, tak ze stránky kulinářské. Ceněnné jsou především telecí játra, brzlík, mozek, jazyk a ledvinky. Můžeme je připravovat jako hotové pokrmy, ale využíváme je hlavně na přípravu minutek. Úprava telecích drobů je často velmi rychlá, a tak se mohou i některé pokrmy patřící spíše do kategorie hotových jídel dobou úpravy řadit k minutkám.
Telecí mozeček s vejci - telecí mozek necháme asi 15 minut odmočit ve studené vodě, odstraníme vrchní blanku a krvavé žilky, opláchneme a dobře rozsekáme, orestujeme cibulku, přidáme mozek, osolíme, mletý pepř, drcený kmín, dusíme, po chvíli přidáme vejce a necháme ztuhnout, mozeček zůstává vláčný.
Telecí brzlík na paprice - orestujeme cibuli, přisypeme papriku, zpěníme
a zalijeme vodou, vložíme dobře omytý, osolený brzlík, přikryjeme a dusíme do
měkka. Měkký brzlík vyjmeme, šťávu zahustím zásmažkou, přilijeme vývar a
rozmícháme, přivedeme do varu a provaříme až tuk vystoupí na hladinu. Ke konci
přilijeme mléko a smetanu, dochutíme a na závěr přecedíme na plátky brzlíku.
Telecí srdce na smetaně - srdce dobře očistíme, omyjeme a protkneme
slaninou, osolíme. Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, orestujeme
na tuku a podlijeme vařící vodou, přidáme srdce, divoké koření, tymián,
opláchnutý a nakrájený citrón, stříkneme octem a pod poklicí dusíme do měkka,
podle potřeby doléváme vodu, maso obracíme ale nesmíme do něj píchat. Měkké maso
vyjmeme, šťávu zahustíme zásmažkou z másla, hladké mouky a rozředěné vodou,
rozšleháme a vaříme nejméně 20 min., přidáme smetanu. Přecedíme a na závěr
dochutíme solí, převařeným octem a cukrem, provaříme.
Telecí játra pečená na cibulce - nakrájenou cibuli orestujeme, přidáme
nakrájenou játru, opečeme, kmín, pepř, dusíme ve vlastní šťávě pod poklicí do
měkka, nakonec přidáme máslo a sůl.