Vaření telecího masa

 

Vařením připravujeme především maso z přední části (nožičky a telecí hlavu). Maso z plece a hrudí vaříme hlavně pro použití k dalším tepelným úpravám, například zaděláváním. Vařené nožičky a hlavu podáváme s výraznými studenými omáčkami nebo je dále můžeme používat na přípravu smažených pokrmů. Podle dalšího použití maso  můžeme krájet na menší kusy nebo kostky a vaříme stejně jako hovězí maso, vkládáme do vařící vody s přísadou koření, soli a zeleniny.   


Telecí nožičky s pikantní bylinkovou omáčkou (VINAIGRETTE)

 

 

Zadělávání telecího masa

 

Na zadělávání telecího masa používáme vařené telecí hrudí nebo uvařenou telecí plec, vše krájené podle technologického postupu dané úpravy.


Zadělávané telecí maso - připravené maso nakrájíme na kostky (4 x 25g), dáme vařit do solené vody, přidáme kořenovou zeleninu, cibuli,celý pepř a vaříme téměř do měkka. Maso vyjmeme, z části másla a mouky připravíme zásmažku, přidáme muškátový květ a zalijeme ji prochladlým vývarem z masa, provaříme, přidáme smetanu a podle potřeby dosolíme. Na konec omáčku přecedíme zpět na maso a přidáme zbylé máslo.


Telecí ragú s knedlíčky

 

Telecí ragú na žampiónech