Vaření telecího masa
Vařením připravujeme především maso z přední části (nožičky a telecí hlavu). Maso z plece a hrudí vaříme hlavně pro použití k dalším tepelným úpravám, například zaděláváním. Vařené nožičky a hlavu podáváme s výraznými studenými omáčkami nebo je dále můžeme používat na přípravu smažených pokrmů. Podle dalšího použití maso můžeme krájet na menší kusy nebo kostky a vaříme stejně jako hovězí maso, vkládáme do vařící vody s přísadou koření, soli a zeleniny.
Telecí nožičky s pikantní bylinkovou omáčkou (VINAIGRETTE)
Zadělávání telecího masa
Na zadělávání telecího masa používáme vařené telecí hrudí nebo uvařenou telecí plec, vše krájené podle technologického postupu dané úpravy.
Zadělávané telecí maso - připravené maso nakrájíme na kostky (4 x 25g),
dáme vařit do solené vody, přidáme kořenovou zeleninu, cibuli,celý pepř a vaříme
téměř do měkka. Maso vyjmeme, z části másla a mouky připravíme zásmažku, přidáme
muškátový květ a zalijeme ji prochladlým vývarem z masa, provaříme, přidáme
smetanu a podle potřeby dosolíme. Na konec omáčku přecedíme zpět na maso a
přidáme zbylé máslo.
Telecí ragú s knedlíčky
Telecí ragú na žampiónech