Pečení telecího masa

 

Maso před pečením částečně nebo úplně odblaníme, můžeme plnit, špikovat, svinout do rolády, pracujeme většinou s masem o hmotnosti 1500 až 2000 gramů. Maso osolíme, vložíme na pekáč na který předem položíme nasekané kosti, přidáme tuk, zapečeme, poté podlijeme menším množstvím vody nebo vývaru, pečeme, průběžně podléváme vypekem.


Na pečení nejčastěji používáme tyto druhy telecího masa:
 -    ledvinu
 -    plec
 -    kýtu
 -    hrudí
 -    kolena


Příprava šťávy - maso vyjmeme, šťávu s kostmi vydusíme do tuku, zaprášíme hladkou moukou, orestujeme, zalijeme vodou nebo vývarem, provaříme, přecedíme, zjemníme máslem, dochutíme. 
 

Karlovarská telecí kýta - v kuchyňsky upravené telecí kýtě uděláme kapsu, naplníme karlovarskou nádivkou (šunka, rajčata, vejce, sůl), uzavřeme, dáme do pekáče, vložíme maso, tuk, vodu, dáme péct, občas přeléváme vypekem, obracíme, šťávu připravíme z vypeku obvyklým způsobem.

 

Telecí kýta špikovaná - kýtu kuchyňsky upravíme, prošpikujeme slaninou, dáme do pekáče, vložíme maso, tuk, vodu, dáme péct, občas přeléváme vypekem, obracíme, šťávu připravíme z vypeku obvyklým způsobem.


Telecí koleno na způsob bažanta - koleno vykostíme, nakrájíme na asi 150 gramové kousky, prošpikujeme slaninou, orestujeme slaninu a cibuli na tuku do zlatovka, přidáme kližku, opečeme, voda, celý pepř, nové koření, bobkový list, dáme péct, občas přeléváme vypekem, obracíme, šťávu připravíme z vypeku obvyklým způsobem.

 

Pečená telecí ledvina


Telecí hrudí nadívané