Dušení telecího masa
Maso podle potřeby krájíme nebo upravujeme v celku, a to na různých základech stejně jako maso hovězí. Můžeme před úpravou rovněž plnit nebo špikovat, někdy špikujeme zeleninou.
Na dušeni telecího masa nejčastěji používáme:
- plec
- krk
- hruď
- kližku
- části kýty
- ledvinu
Telecí plec (kýta) na žampiónech - telecí maso opláchneme a stáhneme
pomocí motouzu do tvaru válečku. Osolíme a rychle opečeme, vyjmeme, ve vypeku
připravíme cibulový základ a podlijeme vodou, vložíme maso a dusíme (pečeme) do
měkka, maso vyjmeme, vyrestujeme základ do tuku, zaprášíme hladkou moukou,
osmahneme, zalijeme vodou a provaříme, dochutíme, přecedíme, na závěr vkládáme
orestované nakrájené žampióny.
Telecí maso dušené na žampiónech - telecí maso opláchneme a nakrájíme na
kostky (25 g), připravíme cibulový základ a vložíme maso, osmahneme, zaprášíme
hladkou moukou, znovu osmahneme, zalijeme vodou, osolíme, kmín a dusíme téměř do
měkka, maso vyjmeme, šťávu přecedíme zpátky na maso a dochutíme, na závěr
vkládáme orestované nakrájené žampióny.
Telecí maso dušené na paprice
- telecí maso opláchneme a nakrájíme na kostky (25 g), orestujeme cibuli a
vložíme maso, osmahneme, zpěníme na mase mletou papriku, sůl a dusíme ve vlastní
šťávě asi 30 minut, voda a dodusíme, maso vyjmeme, šťávu zahustíme zásmažkou,
mléko, dochutíme, smetana a přecedíme na maso.
Telecí kýta na smetaně - telecí kýtu (Fricandeau) opláchneme a osolíme,
připravíme zeleninový základ, vložíme maso a opečeme, podlijeme vodou, přidáme
divoké koření, citrón a trochu octu, dusíme do měkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu
zahustíme zásmažkou, provaříme, dáme mléko a smetanu, přecedíme, dochutíme.