Dušení telecího masa

 

Maso podle potřeby krájíme nebo upravujeme v celku, a to na různých základech stejně jako maso hovězí. Můžeme před úpravou rovněž plnit nebo špikovat, někdy špikujeme zeleninou.

Na dušeni telecího masa nejčastěji používáme:

 -    plec 
 -    krk
 -    hruď
 -    kližku
 -    části kýty
 -    ledvinu


Telecí plec (kýta) na žampiónech - telecí maso opláchneme a stáhneme pomocí motouzu do tvaru válečku. Osolíme a rychle opečeme, vyjmeme, ve vypeku připravíme cibulový základ a podlijeme vodou, vložíme maso a dusíme (pečeme) do měkka, maso vyjmeme, vyrestujeme základ do tuku, zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, zalijeme vodou a provaříme, dochutíme, přecedíme, na závěr vkládáme orestované nakrájené žampióny.


Telecí maso dušené na žampiónech - telecí maso opláchneme a nakrájíme na kostky (25 g), připravíme cibulový základ a vložíme maso, osmahneme, zaprášíme hladkou moukou, znovu osmahneme, zalijeme vodou, osolíme, kmín a dusíme téměř do měkka, maso vyjmeme, šťávu přecedíme zpátky na maso a dochutíme, na závěr vkládáme orestované nakrájené žampióny.


Telecí maso dušené na paprice
- telecí maso opláchneme a nakrájíme na kostky (25 g), orestujeme cibuli a vložíme maso, osmahneme, zpěníme na mase mletou papriku, sůl a dusíme ve vlastní šťávě asi 30 minut, voda a dodusíme, maso vyjmeme, šťávu zahustíme zásmažkou, mléko, dochutíme, smetana a přecedíme na maso.


Telecí kýta na smetaně - telecí kýtu (Fricandeau) opláchneme a osolíme, připravíme zeleninový základ, vložíme maso a opečeme, podlijeme vodou, přidáme divoké koření, citrón a trochu octu, dusíme do měkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme zásmažkou, provaříme, dáme mléko a smetanu, přecedíme, dochutíme.