TP přípravy skopového masa:


Skopová plec, kýta, hřbet na česneku 
odleželé a očištěné maso potřeme česnekem rozetřeným se solí a stáhneme motouzem  (tvarujeme váleček ), cibulový základ orestujeme dorůžova a přidáme zbytek česneku, opečeme maso, podlijeme vodou a pod poklicí dusíme ( pečeme v troubě ) do měkka, přeléváme výpekem, doléváme vodu, měkké maso vyjmeme a šťávu vyrestujeme do tuku, zaprášíme moukou, orestujeme a zalijeme vodou, provaříme, dochutíme, přecedíme.


Skopová plec, kýta na divoko
odleželé a očištěné maso stáhneme pomocí motouzu, zeleninový základ, voda, vložíme maso a dusíme do měkka, vyjmeme, výpek vyrestujeme a zaprášíme moukou, zalijeme vodou, provaříme, víno a dochutíme, přecedíme, při podávání zdobíme citrónem a brusinkovým kompotem.


Skopová plec, kýta na paprice
odleželé a očištěné maso protkneme slaninou a stáhneme pomocí motouzu, osolíme, opečeme na cibulovém základě, přidáme papriku a zalijeme vodou, dusíme do měkka, vyjmeme a zahustíme zásmažkou, mléko, provaříme, dochutíme a přecedíme, zjemníme smetanou.


Skopová plec, kýta na víně 
odleželé a očištěné maso protkneme slaninou a stáhneme pomocí motouzu, osolíme,  cibuli orestujeme s cukrem, rajčatový protlak, divoké koření, citrón, voda, vložíme maso a dusíme do měkka, ke konci přidáme víno, vyjmeme a přecedíme, dochutíme, šťáva se nezahušťuje


Skopový guláš
odleželé a očištěné maso nakrájíme na kostičky, osolíme, připravíme paprikový základ, protlak, sůl, česnek a kmín, zalijeme vodou, vložíme maso a dusíme do měkka, vyjmeme a zahustíme zásmažkou, provaříme, majoránka, dochutíme a přecedíme na maso.


Jehněčí kýty, plec na paprice
odleželé a očištěné maso protkneme slaninou a stáhneme pomocí motouzu, osolíme, opečeme na cibulovém základě, přidáme papriku a zalijeme vodou, dusíme do měkka, vyjmeme a zahustíme zásmažkou, mléko, provaříme, dochutíme a přecedíme, zjemníme smetanou.