TP přípravy skopového masa:
Skopová plec, kýta, hřbet na česneku
odleželé a očištěné maso potřeme česnekem rozetřeným se solí a stáhneme
motouzem (tvarujeme váleček ), cibulový základ orestujeme dorůžova a přidáme
zbytek česneku, opečeme maso, podlijeme vodou a pod poklicí dusíme ( pečeme
v troubě ) do měkka, přeléváme výpekem, doléváme vodu, měkké maso vyjmeme a
šťávu vyrestujeme do tuku, zaprášíme moukou, orestujeme a zalijeme vodou,
provaříme, dochutíme, přecedíme.
Skopová plec, kýta na divoko
odleželé a očištěné maso stáhneme pomocí motouzu, zeleninový základ, voda,
vložíme maso a dusíme do měkka, vyjmeme, výpek vyrestujeme a zaprášíme moukou,
zalijeme vodou, provaříme, víno a dochutíme, přecedíme, při podávání zdobíme
citrónem a brusinkovým kompotem.
Skopová plec, kýta na paprice
odleželé a očištěné maso protkneme slaninou a stáhneme pomocí motouzu,
osolíme, opečeme na cibulovém základě, přidáme papriku a zalijeme vodou, dusíme
do měkka, vyjmeme a zahustíme zásmažkou, mléko, provaříme, dochutíme a
přecedíme, zjemníme smetanou.
Skopová plec, kýta na víně
odleželé a očištěné maso protkneme slaninou a stáhneme pomocí motouzu,
osolíme, cibuli orestujeme s cukrem, rajčatový protlak, divoké koření, citrón,
voda, vložíme maso a dusíme do měkka, ke konci přidáme víno, vyjmeme a
přecedíme, dochutíme, šťáva se nezahušťuje
Skopový guláš
odleželé a očištěné maso nakrájíme na kostičky, osolíme, připravíme paprikový
základ, protlak, sůl, česnek a kmín, zalijeme vodou, vložíme maso a dusíme do
měkka, vyjmeme a zahustíme zásmažkou, provaříme, majoránka, dochutíme a
přecedíme na maso.
Jehněčí kýty, plec na paprice
odleželé a očištěné maso protkneme slaninou a stáhneme pomocí motouzu,
osolíme, opečeme na cibulovém základě, přidáme papriku a zalijeme vodou, dusíme
do měkka, vyjmeme a zahustíme zásmažkou, mléko, provaříme, dochutíme a
přecedíme, zjemníme smetanou.