Pečení kůzlečího masa
je to nejběžnější úprava, pečeme většinou kůzlata v celku nebo masitější části -
hřbet a kýty, případně porce z krájené z těchto mas, kůzle pečlivě očistíme,
zbavíme chlupů, částečně i odblaníme, nakrájíme na jednotlivé části nebo porce,
osolíme, zbylé maso můžeme použít na masové míšeniny, maso vložíme do pekáče
s máslem nebo roztopenou slaninou a opečeme, podlijeme a pečeme v troubě, šťávu
připravíme obvyklým způsobem, maso můžeme ochucovat i česnekem nebo péct
společně s bůčkem.
Grilování kůzlečího masa
na tuto úpravu je kůzlečí maso velmi vhodné, jedná se o maso mladých zvířat a je
proto křehké a úprava je poměrně rychlá:
- maso připravíme jako na pečení, je vhodné je předem naložit, maso klademe
na rozehřátý rošt, obracíme a potíráme olejem.
- pokud grilujeme na rožni, maso předem naložíme, navlékneme na grilovací
tyč, přední nohy přivážeme k trupu, grilujeme pomalu a průběžně potíráme olejem.
Smažení kůzlečího masa
můžeme smažit klasickým způsobem, ale smažíme pomalu, aby se maso prosmažilo,
lze rovněž předem předvařit v osolené vodě.