Tepelná příprava ryb pečením

 

Pečení je u nás poměrně oblíbená úprava ryb, má se však provádět pouze na malém množství tuku a proto tato úprava není vhodná pro ryby s dlouhými zahnutými kostmi (je možno je krájet na tenké podkovy), pečení ryb je typicky minutková úprava, část přidáváme dochucená bylinková másla 

Kapr, candát, štika, pstruh pečený na kmíně
- očištěnou, vykuchanou rybu podle druhu připravíme a naporcujeme, osolíme (někdy pomoučíme), opečeme na tuku a dáme dopéct do trouby, přidáme máslo a ihned podáváme.


Kapr, candát, štika, pstruh  na roštu s bylinkovým máslem
- očištěnou, vykuchanou rybu podle druhu připravíme a naporcujeme, osolíme, potřeme olejem a necháme odležet, zprudka pečeme a v průběhu pečení potíráme olejem, podáváme s bylinkovým máslem.

Rybí filé na roštu s bylinkovým máslem
- rybí filé naporcujeme, osolíme, smáčíme alespoň jednou stranou v rozšlehaných vejcích,  opečeme na roštu, po upečení zdobíme bylinkovým máslem a ihned  podáváme.


Rybí filé pečené na másle
- filé naporcujeme, osolíme, jednu stranu pomoučíme, na tuku opečeme pomoučenou stranu, otočíme, vložíme máslo, dopečeme, při podávání podlijeme výpekem.


Rybí filé po pekařsku
- filé naporcujeme, osolíme, pepř, vložíme do vymaštěného pekáče, obložíme plátky vařených brambor a žampióny, pečeme.