Pečení je u nás poměrně oblíbená úprava ryb, má se však provádět pouze na malém množství tuku a proto tato úprava není vhodná pro ryby s dlouhými zahnutými kostmi (je možno je krájet na tenké podkovy), pečení ryb je typicky minutková úprava, část přidáváme dochucená bylinková másla
Kapr, candát, štika,
pstruh pečený na kmíně
- očištěnou, vykuchanou rybu podle druhu připravíme a naporcujeme,
osolíme (někdy pomoučíme), opečeme na tuku a dáme dopéct do trouby, přidáme
máslo a ihned podáváme.
Kapr, candát, štika, pstruh na roštu s bylinkovým máslem
- očištěnou, vykuchanou rybu podle druhu připravíme a naporcujeme,
osolíme, potřeme olejem a necháme odležet, zprudka pečeme a v průběhu pečení
potíráme olejem, podáváme s bylinkovým máslem.
Rybí filé na roštu
s bylinkovým máslem
- rybí filé naporcujeme, osolíme, smáčíme alespoň jednou stranou
v rozšlehaných vejcích, opečeme na roštu, po upečení zdobíme bylinkovým máslem
a ihned podáváme.
Rybí filé pečené na másle
- filé naporcujeme, osolíme, jednu stranu pomoučíme, na tuku opečeme
pomoučenou stranu, otočíme, vložíme máslo, dopečeme, při podávání podlijeme výpekem.
Rybí filé po pekařsku
- filé naporcujeme, osolíme, pepř, vložíme do vymaštěného pekáče,
obložíme plátky vařených brambor a žampióny, pečeme.