Dušení rybího masa probíhá podobným způsobem jako dušení ostatních mas, většinou dusíme na základech, někdy pouze na másle, používáme maso porcované nebo rybu můžeme krájet na kostky, ve státech se zvýšenou spotřebou rybího masa se maso často dusí na cibuli a rajčatech s paprikou, maso většinou neobracíme – mohlo by se lehce rozpadnout.
Kapr na paprice
- naporcovaného kapra prošpikujeme slaninou, osolíme, zprudka opečeme na
oleji, do výpeku moučné máslo, paprika, zalijeme vývarem z ryb, vložíme maso,
dusíme, zjemníme smetanou.
Kapr dušený na žampiónech
- očištěného, naporcovaného kapra osolíme, opečeme na tuku,
zastříkneme trochou vody a dusíme do měkka, na pánvi si na másle podusíme
nakrájené, očištěné žampióny a na ně přendáme podušeného kapra, můžeme podle
potřeby mírně podusit a ihned podáváme.
Kapr po Třeboňsku
- očištěného, naporcovaného kapra osolíme, připravíme paprikový
základ, přidáme lečo a krátce podusíme, porce kapra opečeme po obou stranách a
vložíme do připraveného základu, podusíme, dochutíme, přidáme máslo a podáváme.