Úpravy pokrmů z korýšů a měkkýšů (dary moře) 

 

Měkkýši
- patří mezi největší živočišné skupiny, většina druhů žije v mořích a oceánech. Nejčastěji mají různě tvarovanou a různě zabarvenou vápenitou schránku.Živí se planktonem ale jsou i masožraví, nejsou zatím příliš komerčně využíváni.


Plži - mají pouze jednu lasturu, převážně spirálovitě stočenou
- UŠEŇ – má plochou lasturu podobnou lidskému uchu
- DONKA – je považována za lahůdku
 

Mlži - mlži jsou měkkýši se dvěma lasturami spojenými zámkem (svalem), většinou žijí  ve vodě, jsou poměrně často používáni ke kuchyňskému zpracování.
- SLÁVKA – má podlouhlé lastury, většinou žije u Kalifornie ale některé druhy žijí i v Atlantiku,větší druhy (až 15 cm) jsou vyhledávanou lahůdkou, připravují se většinou dušením nebo vařením.
- ÚSTŘICE – jsou kulinářskou pochoutkou, konzumují se syrové, pokapané citrónem, podává se s bílým vínem a pečivem.
 

Hlavonožci
- OLIHEŇ (calamar)– váží až 0,5 kg, měří od několika „cm“ po 1 metr, jejich obliba roste hlavně v posledních letech, po odstranění vnější membrány se upravují hlavně vařením.
- SÉPIE – mají vejčité tělo obroubené ploutevním lemem, připravují se hlavně v Japonsku ( nenacházejí se na západní polokouli ) kde se jedí syrové nebo grilované.

- CHOBOTNICE – mají osm chapadel, mají velmi jemné bílé maso, prodávají se vykuchané a zbavené zobanu a očí, kůže je poživatelná.


Korýši      
-
mají většinou kostru z chitinu a vápníku, je jich kolem 40 000 většinou velmi malých druhů, mají dva páry tykadel, jejich velikost omezuje krunýř který neroste.


- KREVETY, GARNÁTI – jedná se o stejné živočichy, dělí se na teplo a studenomilné, jsou známe i sladkovodní druhy, v Evropě se konzumují většinou menší druhy, dodávají se čerstvé, chlazené, mražené, konzervované, sušené, celé, kuchané, loupané atd.


- LANGUSTA – patří mezi větší korýše, má velmi dlouhá tykadla, žije v teplých mořích, maso patří mezi delikatesy – ocasní část, dodávají se živé, čerstvé (v ledové tříšti), mražené.

- HUMR – až 60 cm a váha až 6 kg, žije kolem celé Evropy, maso patří mezi lahůdky, dodává se živý, čerstvý (v ledové tříšti), mražený, vařený.

- KRAB – měří od 20 cm až po 120 cm, váží až 15 kg, mají článkované tělo a zadeček je zahnutý pod krunýř, má velmi malý podíl masa, to je však velmi kvalitní, u některých druhů se konzumují játra a vaječníky.
 

Mořské řasy        
- tvoří zvláštní skupinu a používají se hlavně v japonské kuchyni.
- AGAR – AGAR – bílá mořská řasa, má využití hlavně v cukrářské výrobě.
- NORY – je to plátkovaná, mořská, tmavě zelené až černé barvy je základem japonské speciality -  SUSHI.
- WAKAME a KOMBU – doplněk do salátů a polévek, vysoký obsah minerálů (jód).