Úpravy pokrmů z korýšů a
měkkýšů (dary moře)
Měkkýši
- patří mezi největší živočišné skupiny, většina druhů žije v mořích a
oceánech. Nejčastěji mají různě tvarovanou a různě zabarvenou vápenitou
schránku.Živí se planktonem ale jsou i masožraví, nejsou zatím příliš komerčně
využíváni.
Plži - mají pouze jednu lasturu,
převážně spirálovitě stočenou
- UŠEŇ – má plochou lasturu podobnou lidskému uchu
- DONKA – je považována za lahůdku
Mlži - mlži jsou měkkýši se dvěma
lasturami spojenými zámkem (svalem), většinou žijí ve vodě, jsou poměrně
často používáni ke kuchyňskému zpracování.
- SLÁVKA – má podlouhlé lastury, většinou žije u Kalifornie ale některé
druhy žijí i v Atlantiku,větší druhy (až 15 cm) jsou vyhledávanou lahůdkou,
připravují se většinou dušením nebo vařením.
- ÚSTŘICE – jsou kulinářskou pochoutkou, konzumují se syrové, pokapané
citrónem, podává se s bílým vínem a pečivem.
Hlavonožci
- OLIHEŇ (calamar)– váží až 0,5 kg, měří od několika „cm“ po 1 metr,
jejich obliba roste hlavně v posledních letech, po odstranění vnější membrány se
upravují hlavně vařením.
- SÉPIE – mají vejčité tělo obroubené ploutevním lemem, připravují se
hlavně v Japonsku ( nenacházejí se na západní polokouli ) kde se jedí syrové
nebo grilované.

- CHOBOTNICE – mají osm chapadel,
mají velmi jemné bílé maso, prodávají se vykuchané a zbavené zobanu a očí, kůže
je poživatelná.

Korýši
-
mají
většinou kostru z chitinu a vápníku, je jich kolem 40 000 většinou velmi malých
druhů, mají dva páry tykadel, jejich velikost omezuje krunýř který neroste.
- KREVETY, GARNÁTI – jedná se o stejné živočichy, dělí se na teplo a
studenomilné, jsou známe i sladkovodní druhy, v Evropě se konzumují většinou
menší druhy, dodávají se čerstvé, chlazené, mražené, konzervované, sušené, celé,
kuchané, loupané atd.
- LANGUSTA – patří mezi větší korýše, má velmi dlouhá tykadla, žije
v teplých mořích, maso patří mezi delikatesy – ocasní část, dodávají se živé,
čerstvé (v ledové tříšti), mražené.

- HUMR – až 60 cm a váha až 6 kg, žije kolem celé Evropy, maso patří
mezi lahůdky, dodává se živý, čerstvý (v ledové tříšti), mražený, vařený.

- KRAB – měří od 20 cm až po 120 cm, váží až 15 kg, mají článkované
tělo a zadeček je zahnutý pod krunýř, má velmi malý podíl masa, to je však velmi
kvalitní, u některých druhů se konzumují játra a vaječníky.

Mořské řasy
- tvoří zvláštní skupinu a používají se hlavně
v japonské kuchyni.
- AGAR – AGAR – bílá mořská řasa, má využití hlavně v cukrářské výrobě.
- NORY – je to plátkovaná, mořská, tmavě zelené až černé barvy je
základem japonské speciality - SUSHI.
- WAKAME a KOMBU – doplněk do salátů a polévek, vysoký obsah minerálů
(jód).