Krycí omáčky
Krycí omáčky se používají ve studené kuchyni na přelévání různých pokrmů, aby
krycí omáčky na povrch dobře tuhly využívá se na jejich přípravu vývarů s dobrou
rosolovací schopností nebo se používá želatina, hotové omáčky před používání
ohříváme ve vodní lázni, stanou se opět tekuté, vývar volíme podle druhu
přelévaného pokrmu, ty musí být dobře vychlazené. Používáme krycí omáčky
několika barev – bílé, žluté, růžové atd.
Bílá krycí omáčka
z mouky a másla připravíme zásmažku, zalijeme vývarem, přidáme očištěné žampióny a provaříme, poté scedíme a zjemníme sladkou smetanou, sůl, mletý pepř, rosol
Žlutá krycí omáčka
bílá krycí omáčka, před dokončením přidáme žloutek
Růžová krycí omáčka
bílá krycí omáčka, rajčatový protlak, mletá paprika
Hnědá krycí omáčka
omáčka Demi – glace, červené víno, lanýže, vše důkladně provaříme a přidáme tekutý rosol