Krycí omáčky

 


Krycí omáčky se používají ve studené kuchyni na přelévání různých pokrmů, aby krycí omáčky na povrch dobře tuhly využívá se na jejich přípravu vývarů s dobrou rosolovací schopností nebo se používá želatina, hotové omáčky před používání ohříváme ve vodní lázni, stanou se opět tekuté, vývar volíme podle druhu přelévaného pokrmu, ty musí být dobře vychlazené. Používáme krycí omáčky několika barev – bílé, žluté, růžové atd.  

 

Bílá krycí omáčka

z mouky a másla připravíme zásmažku, zalijeme vývarem, přidáme očištěné žampióny a provaříme, poté scedíme a zjemníme sladkou smetanou, sůl, mletý pepř, rosol


Žlutá krycí omáčka

bílá krycí omáčka, před dokončením přidáme žloutek


Růžová krycí omáčka

bílá krycí omáčka, rajčatový protlak, mletá paprika


Hnědá krycí omáčka

omáčka Demi – glace, červené víno, lanýže, vše důkladně provaříme a přidáme tekutý rosol