Základní omáčky k hovězím masům 

 

 

Tyto omáčky se podávají většinou s vařeným hovězím masem, ale je možné k nim podávat například i vařené. Při jejich přípravě nepoužíváme maso ale  zaléváme je vhodným vývarem.
 

Koprová omáčka - připravíme si zásmažku, zalijeme ji vývarem a mlékem, sůl, zjemníme smetanou, přidáme ocet, přecedíme, kopr přebereme, opláchneme a nasekáme, spaříme zbylou částí octa a přidáme do omáčky, dochutíme a zjemníme máslem

Rajčatová omáčka - orestujeme kořenovou zeleninu a cibuli, přidáme divoké koření, skořici, zasypeme hladkou moukou a orestujeme, přidáme rajčatový protlak a zalijeme vývarem, rozšleháme a provaříme, dochutíme solí, octem, cukrem a zjemníme máslem, přecedíme a provaříme.


Okurková omáčka - cibulový základ, drcené nové koření, hladká mouka, orestujeme, zalijeme vývarem a mlékem, sůl, provaříme, zjemníme smetanou, cukr, ocet a přecedíme, nakrájíme oloupané kyselé okurky, orestujeme na tuku a dáme do omáčky, provaříme a dochutíme


Žampiónová omáčka smetanová - cibulový základ, hladká mouka, orestujeme , zalijeme vývarem a mlékem, sůl, provaříme, zjemníme smetanou, ocet, přecedíme, přidáme očištěné, nakrájené, orestované žampióny, dochutíme