Omáčky – hrubé hnědé – španělská, rajská, demiglas
Španělská
na rozehřátém tuku osmahneme kořenovou zeleninu a cibuli, přidáme hladkou
mouku a připravíme zásmažku, přidáme na kostky nakrájenou slaninu, tymián,
bobkový list, celý pepř, sůl, zalijeme vývarem a červeným vínem, vaříme asi 2
hodiny, v průběhu vaření odstraňujeme tuk a pěnu, poté omáčku procedíme a vaříme
opět asi 2 hodiny, necháme za občasného míchání vychladnout a druhý den opět
důkladně provaříme s rajským protlakem a citrónovou šťávou. Uvařenou omáčku
procedíme a uchováváme na další přípravu.
Rajčatová - francouzská
roztopíme slaninu nakrájenou na kostky, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu,
cibuli a orestujeme, zaprášíme hladkou moukou a po promíchání přidáme rajčatový
protlak, vše osmahneme a zalijeme vývarem, sůl, cukr, bobkový list, pepř,
česnek, citrónová šťáva, důkladně provaříme a přecedíme, poté opět důkladně
provaříme, nakonec zjemníme máslem, podáváme k těstovinám, masům atd.
Glas – glase (Demi –
glas)