Příprava nákypů
Nákyp je lehce stravitelný druh pokrmu, který připravujeme z mléka, vajec, másla, cukru, ovoce a předem tepelně upravených surovin, a to především obilovin. Nákypy tepelně upravujeme pečením ve formách ve vodní lázni v troubě Nákypové formy se před pečením musí vymastit máslem a vysypat strouhankou nebo cukrem. Hmotu plníme pouze do 2\3 nákypové formy, protože objem nákypové hmoty tepelnou úpravou nabývá. Nákypy podáváme teplé přelité ovocnými šťávami, doplněné kompoty, ovocem apod.
Krupicový nákyp s jablky – v mléce uvaříme krupici s přídavkem másla. Necháme vychladit a zamícháme žloutky vyšlehané s cukrem, citrónovou kůru a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Krupicovou hmotu naneseme na vymaštěný pekáč, přikryjeme vrstvou nakrájených jablek s hrozinkami a skořicí a přikryjeme vrstvou nadlehčené krupicové hmoty. Takto upravený nákyp pokropíme rozehřátým máslem a pečeme v troubě dozlatova. Při podávání posypeme porce nákypu práškovým cukrem.
Makový nákyp s krémem - jemný druh nákypu připravíme z mletého máku a třeného máslového těsta. Hmotu rozetřeme na vymaštěný pekáč a pečeme v rozehřáté troubě dozlatova. Porce nákypu podáváme přelité jemným žloutkovým krémem.
Příprava teplých pudinků
Pudinky jsou jemné druhy teplých moučníků, které připravujeme vařením v páře nebo ve vodní lázni v uzavřené dobře vymazané formě vysypané strouhankou nebo krupicovou moukou. Připravujeme je z mléka, másla, cukru, vajec, mouky, oříšků, mandlí, tepelně upravených surovin (rýže, ovoce), různých chuťových a aromatických přísad, jako jsou káva, kakao, rum, skořice, vanilka apod. Při přípravě většího množství pudinku používáme jemný druh bešamelu připraveného z másla, hladké mouky a mléka. Pudinkové hmoty se plní pouze do 2\3 výšky dané formy. Délka vaření je 0,5 až 1 hodinu. Pudinky podáváme vyklopené, zdobené ovocnou šťávou, kompotem, šodó, šlehačkou…
Kávový pudink - z másla, mouky, mléka a vařené kávy připravíme bešamel, který necháme vychladnout. Žloutky a cukr vymícháme do zpěnění a vmícháme do vychladlého bešamelu. Nadlehčíme tuhým sněhem z bílků a zlehka promícháme, naplníme a vaříme ve vodní lázni asi 3/4 hodiny. Podáváme s kompotem.
Čokoládový pudink - do vroucího mléka přidáme 2/3 másla, sůl a za stálého
míchání přisypeme mouku, provaříme. Do takto připravené hmoty nastrouháme
čokoládu, vymícháme a necháme vychladnout. Žloutky a cukr a vanilkový cukr
vyšleháme do pěny a vmícháme do studené čokoládové hmoty. Nadlehčíme bílkovým
sněhem a zlehka promícháme. Podáváme ozdobený šlehačkou.
Tvarohový pudink -
žloutky, máslo a cukr důkladně vymícháme, přidáme prolisovaný tvaroh, oloupané,
nasekané mandle, vanilkový cukr, citrónovou kůru a vše dobře promícháme. Do
takto připravené hmoty zlehka vmícháme bílkový sníh. Vaříme ve vodní lázni,
podáváme zdobený kompotem.