Příprava nákypů

 

 

Nákyp je lehce stravitelný druh pokrmu, který připravujeme z mléka, vajec, másla, cukru, ovoce a předem tepelně upravených surovin, a to především obilovin. Nákypy tepelně upravujeme pečením ve formách ve vodní lázni v troubě  Nákypové formy  se před pečením  musí vy­mastit máslem a vysypat strouhankou nebo cukrem. Hmotu plníme pouze do 2\3 nákypové formy, protože objem nákypové hmoty tepelnou úpravou nabývá. Ná­kypy  podáváme teplé přelité ovocnými šťávami, doplněné kompoty, ovocem apod.

 

 

Krupicový nákyp s jablky – v mléce uvaříme krupici s přídavkem másla. Necháme vychladit a zamí­cháme žloutky vyšlehané s cukrem, citrónovou kůru a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Krupicovou hmotu naneseme na vymaštěný pekáč, přikryjeme vrstvou nakrájených jablek s hrozinkami a sko­řicí a přikryjeme vrstvou nadlehčené krupicové hmoty. Takto upravený ná­kyp pokropíme rozehřátým máslem a pečeme v troubě dozlatova. Při podávání posypeme porce nákypu práškovým cukrem.

 

Makový nákyp s krémem - jemný druh nákypu připravíme z mletého máku a třeného máslového těsta. Hmotu rozetřeme na vymaštěný pekáč a pečeme v rozehřáté troubě dozlatova. Porce nákypu podáváme přelité jemným žloutkovým krémem.

 

 

Příprava teplých pudinků

Pudinky jsou jemné druhy teplých moučníků, které připravujeme vařením v páře nebo ve vodní lázni v uzavřené dobře vymazané formě vysypané strouhankou nebo krupicovou moukou. Připravujeme je z mléka, másla, cukru, vajec, mouky, oříšků, mandlí, tepelně upravených surovin (rýže, ovoce), různých chuťových a aromatických přísad, jako jsou káva, kakao, rum, skořice, vanilka apod. Při přípravě většího množství pudinku používáme jemný druh bešamelu připraveného z másla, hladké mouky a mléka. Pudinkové hmoty se plní pouze do 2\3 výšky dané formy. Délka vaření je 0,5 až 1 hodinu. Pudinky podáváme vyklopené, zdobené  ovocnou šťávou, kompotem, šodó, šlehačkou…

Kávový pudink - z másla, mouky, mléka a vařené kávy připra­víme bešamel, který necháme vychladnout. Žloutky a cukr vy­mícháme do zpěnění a vmícháme do vychladlého bešamelu. Nadlehčíme  tuhým sněhem z bílků a zlehka promícháme, naplníme a vaříme ve vodní lázni asi 3/4 hodiny. Podáváme s kompotem.


Čokoládový pudink -
do vroucího mléka přidáme 2/3 másla, sůl a za stálého míchání přisypeme mouku, provaříme. Do takto připravené hmoty nastrouháme čokoládu, vymícháme a necháme vychladnout. Žloutky a cukr a vanilkový cukr vy­šleháme do pěny a vmícháme do studené čokoládové hmoty. Nadlehčíme bílkovým sněhem a zlehka promícháme. Podáváme ozdobený šlehačkou. 
 


Tvarohový pudink -
žloutky, máslo a cukr důkladně vymícháme, přidáme prolisovaný tvaroh, oloupané, nasekané mandle, vanilkový cukr, citrónovou kůru a vše dobře promícháme. Do takto připra­vené hmoty zlehka vmícháme  bílkový sníh. Vaříme ve vodní lázni, podáváme zdobený  kompotem.