Příprava moučníků z litého těsta

 

 

Lité těsto připravujeme bez cukru a  používáme ho na přípravu palačinek a lívanců.

Základní těsto: ve větší části mléka rozmícháme  vejce, špetku a sůl. Za stálého míchání přidáme polohrubou mouku, až do  vzniku hustější těsta – nesmí se utvořit hrudky.

Takto připravené těsto ředíme mlékem na požadovanou konzistenci. Postupujeme od přípravy hustějšího těsta po řidší.  Hotové těsto necháme krátce odpočinout. Těsto kypřené droždím přikryjeme čistým ubrouskem a necháme asi 30 minut kynout na teplém místě.

 

Těsto, vzhledem k jeho druhům a použití, pečeme na vhodném tuku (oleji, sádle, pokrmovém tuku, případně na jejich kombi­naci) na menších, nízkých okrouhlých pánvích.nebo lívanečníku po obou stranách.

 

Lité těsto nakypřujeme:

a.   palačinky – nekypří se, suroviny se pouze rozmíchají

b.    trhanec – je kypřený bílkovým sněhem

c.    lívance -  jsou kypřené droždím, v případě nouze kypřícím práškem

 

Palačinky - podáváme jako teplý a studený moučník nebo moučný pokrm, vhodně naplněné, tvarované a dozdobené (zavařeninou, tvarohovou, ořechovou náplní, ovocem, jádrovinami, šlehačkou apod.), nebo je dále upravujeme zapékáním apod.

 

Palačinky se zavařeninou – potřené džemem přeložené do šátečku nebo stočené do rolády a sypané moučkovým cukrem.

 

Palačinky zapékané s tvarohem – tvaroh rozmícháme, přidáme vejce, cukr, citrónovou kůru, dále muškátový oříšek,. opláchnuté a přebrané hrozinky a vše dobře promícháme. Upečené palačinky tence po­třeme ochuceným tvarohem, svineme, urovnáme a překrojíme na poloviny. Poloviny palačinek šikmo položíme do předem vymaštěného pekáče a v rozehřáté troubě je zapečeme.. Po prohřátí v troubě se palačinky zalijí směsí vajec rozšlehaných v mléce a v troubě zapečeme dozlatova. Při expedici porce posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem.

Lívance -  se připravují z řídkého kynutého těsta – lité těsto + kvásek (droždí, mléko, cukr a část hladké mouky), ochucené citrónovou kůrou a vanilkovým cukrem. Podáváme potřené zavařeninou, posypané nastrouhaným tvarohem a ozdobené šlehačkou.