Příprava moučníků z ovoce
Většinou se jedná o moučníky, kde má ovoce dominantní podíl. Tyto moučníky se připravují z různých těst s použitím všech tepelných úprav. Jsou to oblíbené, moderní, většinou málo kalorické a lehce stravitelné moučníky (to záleží na způsobu tepelné přípravy).
Tažený ovocný závin s jablky (mákem, tvarohem) - hladká mouka, vejce, olej, sůl, a voda se vypracuje v hladké nelepivé těsto, které se nechá odpočinout asi 20 minut. Pak těsto částečně vyválíme, položíme ho na lehce pomoučený plátěný ubrousek a pomocí dlaně vytahujeme tak, aby bylo co nejtenčí (téměř průhledné), ale nepotrhané. Na těsto klademe loupaná, jadřinců zbavená, na plátky nakrájená jablka. Posypeme směsí cukru se skořicí a rozinkami a na sucho opraženou prosátou strouhankou. Nakonec pokapeme olejem a částí másla. Pomocí ubrousku svineme, přeložíme na plech, potřeme máslem a pečeme ve vyhřáté troubě. Při podávání posypeme cukrem.
Jablečný závin z lístkového těsta - lístkové těsto vyválíme na tenký obdélníkový plát. Do středu plátu nasypeme mleté piškoty a poklademe očištěná, jaderníků zbavená a na tenké plátky nakrájená nebo strouhaná jablka posypaná cukrem smíchaným se skořicí a opláchnutými, přebranými rozinkami. Náplň se překryje z jedné strany těstem, potřeme jej rozšlehanými vejci a těstem z druhé strany se náplň překryje. Okraje přehneme a stlačením spojíme, aby šťáva z jablek během pečení nevytekla. Jablkový závin na povrchu potřeme zbylou částí rozšlehaných vajec a pečeme v rozehřáté troubě dozlatova. Pečený závin nakrájíme na jednotlivé porce a posypeme práškovým cukrem.
Jablka v županu - lískové těsto vy válíme na tenčí plát a z něj nakrájíme čtverce. Na každý čtverec položíme očištěná a jaderníků zbavená jablka (celá) a posypeme pískovým cukrem smíchaným s mletou skořicí. Do otvorů po jadernících nasypeme zbylou část cukru se skořicí, marmeládu, přebrané a spařené hrozinky. Okraje těsta potřeme rozmíchaným vejcem, jablka zabalíme do těsta, potřeme vejcem a pečeme v horké troubě dozlatova.
Jablková žemlovka - housky nakrájíme, navlhčíme mlékem s rozmíchanými vejci. Jablka očistíme, odstraníme jaderníky a nakrájíme na plátky. Pekáč vymastíme, vložíme třetinu navlhčených housek. Na housky dáme nakrájená jablka, posypeme hrozinkami a cukrem smíchaného se skořicí. Na jablka navrstvíme další housky a zbylou část jablek s cukrem, skořicí a rozinkami. Pekáč doplníme zbytkem housek, vše pokapeme tukem a pečeme. Pří podávání jednotlivé porce cukrem.