Plundrové těsto

 

 

Je tvořeno ze dvou částí, které se vzájemně provalují.

1.  Změklý margarín smícháme s 1\5 hladké mouky z celkové uvedené dávky a vytvoříme čtverec – kostku, který necháme v chladu ztuhnout.

2.  Připravíme kvásek, který nalijeme do zbylých připravených surovin (směs hladké a hrubé mouky, sůl, vejce, část margarine a zbylé mléko). Promícháme a vypracujeme na hladké těsto, necháme vykynout. Těsto vyválíme na čtvercový plát, se silnějším středem na který položíme tukovou kostku a zabalíme ji do těsta. Připravené (zabalené) těsto vyválíme na delší plát (do tvaru obdélníka) a třikrát ho přeložíme přes sebe (aby listovalo). Těsto přikryjeme a necháme asi 15 minut v chladu odpočinout. Provalování opakujeme ještě dvakrát. Nakonec těsto vyválíme a tvarujeme.

 

 

Plundrové koláče - těsto  vyválíme 3 až 4 mm silný plát a rozkrájíme na čtverce 8 x 8cm. Do středu  vložíme náplň a rohy proti sobě spojíme. Naplněné koláče necháme  nakynout, potřeme je rozšlehaným vejcem a pečeme v předem rozehřáté troubě dozlatova. Upečené sypeme moučkovým cukrem.

 

Pagáčky – jsou zvláštní tím, že se vyškvařené sádlo se škvarky vypracujeme s hladkou moukou a vytvoříme čtverec, dále,  že těsto se připravuje jenom z hladké mouky a navíc se přidává voda a mletý pepř Těsto vyválíme na plat silný 15mm, nožem uděláme mřížku na povrchu a formou na koblihy vykrajujeme kolečka - pagáčky o průměru asi 5 cm. Položíme je na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme vykynout. Pečeme v rozehřáté troubě při 200 -230°C asi 20min dozlatova.